« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
SAVJETI

Zašto su potrebni vitamini?

Vitamini B kompleksa važni su za cijeli organizam, a posebno su važni za održavanje stanica u tijelu zdravima kao i za održavanje energije.

Vitamini grupe B su važni
Vitamini grupe B su važni (Arhiva)
Više o

vitamini

,

vitamin b1

Vitamini su važna karika u našem tijelu, jer svaki od njih ima svoju ulogu u dobrom funkcioniranju organizma, a cijela grupa vitamina D radi važne stvari.

Vitamini B se nalaze u hrani, u određenim namirnicama, a nedostatak vitamina B može se prepoznati po nizu različitih simptoma, ovisno o kojem se točno B vitaminu radi.

Zašto je važan vitamin B?

Vitamini B kompleksa sastoje se od osam B vitamina, a to su: B-1 ili tiamin, B-2 ili riboflavin, B-3 ili niacin, B-5 ili pantotenska kiselina, B-6 ili piridoksin, B-7 ili biotin, B-9 ili folna kiselina i B-12 ili cijanokobalamin. Svaki od tih vitamina igra važnu ulogu u organizmu.

Vitamin B-1

Vitamin B-1 je važan za stvaranje masnih kiselina, sintetiziranje određenih hormona, stvaranje određenih neuroprijenosnika. Ovaj vitamin nalazi se u cjelovitim žitaricama, svinjetini, pastrvi, dagnjama, mahunarkama, sjemenkama i orašastim plodovima.

Vitamin B-2

Vitamin B-2 je zaslužan za produkciju energije, pretvara B-6 u koenzim potreban tijelu, a nalazi se u zobenim pahuljicama, jogurtu i mlijeku, gljivama te bademima.

Vitamin B-3

Vitamin B-3 pretvara energiju iz ugljikohidrata, masti i proteina u oblik koji tijelo može koristiti, a zaslužan je i za metaboličke procese u stanicama. Nalazi se u mesu, ribama, mahunarkama, orašastim plodovima te žitaricama.

Vitamin B-5

Vitamin B-5 služi tijelu za proizvodnju novih koenzima, proteina i masti. Ovaj vitamin nalazi se u goveđoj jetri, shiitake gljivama, sjemenkama suncokreta, piletini, tuni i avokadu.

Vitamin B-6

Vitamin B-6 igra važnu ulogu u funkciji imuniteta, a važan je i za razvoj mozga. Nalazi se u slanutku, tuni, lososu, peradi i krumpiru.

Vitamin B-7

Vitamin B-7 regulira DNA, a brojne industrije ga stavljaju u proizvode za kosu, kožu i nokte. Nalazi se u jajima, lososu, svinjetini, govedini i suncokretovim sjemenkama.

Vitamin B-9

Folna kiselina je važna za pravilnu diobu stanica, replikaciju DNA, metabolizam vitamina i amino kiselina. Ovaj vitamin nalazi se u tamno zelenom povrću, avokadu, papaji, soku naranče, jajima, grahu i orašastim plodovima.

Vitamin B-12

Ovaj vitamin nalazi se u lososu, govedini, mlijeku i jogurtu.

Vitamini B kompleksa zaslužni su dakle za razinu energije, funkciju mozga kao i cjelokupni metabolizam. Osim toga, vitamin B pomaže i u sprječavanju infekcija, ali i osigurava dobar vid, zdravu probavu i dobar apetit. Važan je i za zdravlje srca, izgradnju mišića te zdravlje stanica. Vrlo je važan kod trudnica jer osiguravaju fetalni razvoj mozga. Upravo zato bi trudnice, u dogovoru s liječnikom, trebale dobivati povećanu dozu vitamina B.

16.12.2020. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.12.2020. 10:08
    za imunitet
Novi komentar
nužno
nužno