« Život
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
eSPORT

Zašto su eSportovi sve popularniji u Hrvatskoj?

Zahvaljujući vrhunskim hrvatskim gamerima koji su se probili do svjetske elite, kao i atraktivnosti samih video igara, eSport u našoj zemlji ima sve više poklonika

eSport je sve zanimljiviji
eSport je sve zanimljiviji (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

eSportovi

Svijet sporta definitivno se mijenja i danas se čak i aktivnosti koje se odvijaju pred ekranom kompjutora priznaju kao sportsko umijeće. U to svakako spada Texas Holdem poker, ali i različiti eSportovi, odnosno video igre u kojima dva ili više igrača međusobno odmjeravaju snage.

Kompjuterske igre odavno su privukle milijune gamera diljem svijeta, koji su ih još devedesetih igrali zajedno zahvaljujući Internetu. A posljednjih godina pojavile su se igre u kojima je taktika važnija od sreće i nasumičnih faktora. To je dovelo do organiziranja pravih sportskih natjecanja, s najboljim gamerima svijeta koji ulaze u borbu za titulu u potpuno poštenim uvjetima.

Koliko je eSport postao važan dovoljno govori da je već godinama neizostavan dio ponude sportskih kladionica. Gotovo u svako doba dana možete se kladiti uživo na League of Legends, Dota 2 i CS:GO mečeve, a kako to napraviti na najbolji način pročitajte detaljnije na linku https://www.casinohrv.com/.

Hrvatska možda kaska za Kinom, Korejom, SAD-om i drugim velesilama eSporta, no polako se sve više mladih igrača uključuje u akciju. To i nije iznenađenje, kad znamo da već postoje pojedinci u našoj zemlji koji su napravili zaista impresivnu gaming karijeru...

Perkz među eSport zvijezdama

Da nije nemoguće probiti se iz naše zemlje sve do samog eSport vrha, najbolji je primjer Luka Perković, poznat pod nadimkom Perkz.

Ovaj mladić može reći da je iza njega duga karijera, iako ima tek 24 godine. Jedan je od najboljih igrača igre League of Legends i može se pohvaliti da je dosad nastupao za neke od najjačih ekipa na svijetu, uključujući G2 Esports i Vitality.

U karijeri je zaradio već više od pola milijuna dolara, a sponzori koje možete vidjeti na njegovim majicama dovoljno govore koliko je uspješnu karijeru napravio u svijetu video igara.

Perković nije jedini koji se probio iz ovih krajeva među svjetsku elitu, jer tu je još Nikola "Niko" Kovač, kao jedan od najboljih igrača na svijetu u igri Counter-Strike: Global Offensive. Najjače svjetske ekipe također pomno prate i druge mlade talente iz Hrvatske i susjednih zemalja, svjesni da će upravo ovdje vrlo vjerojatno pronaći odlučne i mentalno čvrste igrače, sposobne ravnopravno se boriti s onima najboljima...

Proboj kroz regionalna natjecanja

U Hrvatskoj se mladi igrači željni napredovanja u svom eSportu polako bruse kroz regionalna natjecanja, od kojih neka od najpoznatijih organizira Adria, u igrama CS:GO, LOL, Valorant, F1 i FIFA.

Postoje i studentska natjecanja, prije svega u nogometnoj simulaciji FIFA, kao i u pucačini Counter-Strike: Global Offensive, dok je još prilično popularan Fortnite, koji doduše nije uspio ponuditi svojim igračima potpuno izjednačene startne pozicije, kao drugi vodeći eSportovi.

Jedan od pokretača eSport scene u Hrvatskoj definitivno je i Red Bull, koji organizira natjecanja u različitim video igrama, obično sa specifičnim pravilima. Pa je tako Red Bull Flick natjecanje 2 na 2 u igri CS:GO, koja se inače igra 5 na 5, dok Red Bull River Tunes predstavlja zanimljivu 1 na 1 verziju igre Dota 2, koja je inače u svom klasičnom obliku momčadski eSport.

Hrvatska je posljednjih godina organizirala i neka velika eSport natjecanja, od kojih izdvajamo AMD Sapphire Dota PIT Minor u Splitu, a sva ta aktivnost, kao i međunarodni uspjesi pojedinih hrvatskih igrača probudili su entuzijazam domaćih zaljubljenika u video igre, koji sve bolje izgledaju na regionalnim i internacionalnim natjecanjima...

27.12.2022. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno