« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
COOL

Zašto se treba znojiti

Kad pomislimo na znojenje, odmah na pamet padaju neugodni mirisi koji se šire, no znojenje je zapravo vrlo zdravo za nas

Ima i bolje od ovoga :)
Ima i bolje od ovoga :) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

znojenje

,

znoj

,

hormon sreće

Znojenje je proces koji se možda ne sviđa ljudima u našoj blizini, no istovremeno donosi mnoge blagodati na naše zdravlje.

Za početak, ispire toksine i čisti kožu - naše je tijelo zapravo sofisticirani stroj sposoban sam isprati razne toksine, a u tome mu pomaže znoj. Znoj čisti tijelo od raznih štetnih supstanca, soli, kolesterola i alkohola, a u isto vrijeme odstranjuje toksine koji začepljuju pore i uzrokuju nastajanje prištića. 

Istovremeno, znojenje potiče lučenje hormona sreće - ako se puno znojite, puno su veće šanse da vaš mozak proizvodi veće količine enzima endorfina, odgovornog za osjećaj sreće. Oznojite li se dobro to će povećati proizvodnju ovog 'sretnog' neurotransmitera zbog čega ćete se osjećati dobro, zadovoljno i sretno.

Da to ne bi bilo sve, znojenje ublažava bol - endorfini nas ne čine samo sretnijima, već djeluju i kao prirodni analgetici te mogu biti snažni poput morfina. Dakle znojite li se dovoljno vaš mozak drugačije će percipirati bol, odnosno učiniti je manje intenzivnom i tako neugodne osjećaje učiniti podnošljivijima. 

Dobro znojenje štiti tijelo od prehlade i drugih bolesti - naime, u znoju se nalaze antimikrobni peptidi koji uništavaju loše bakterije, gljivice i viruse. Neki znanstvenici čak tvrde da te kemikalije na duže staze mogu biti učinkovitije od antibiotika jer bakterije koje uzrokuju bolesti nisu sposobne brzo razviti otpornost na njih. 

Za kraj, znojenje smanjuje rizik od bubrežnog kamenca - znojite li se redovito rješavate se viška soli te zadržavate kalcij u kostima. Tako znoj pomaže u sprečavanju da sol i kalcij dospiju u bubrege gdje se mogu nakupiti i stvoriti kamence.

Stoga, dobro se operite da uklonite bakterije koje uzrokuju neugodne mirise pri znojenju i bacite se na posao!

15.08.2015. 18:28:00
Novi komentar
nužno
nužno