« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana
SAVJETI

Zašto se debljate bez nekog specijalnog razloga?

Ako u kratkom razdoblju primijetite drastičnu razliku u svojim kilogramima, a vaša se rutina nije promijenila, u smislu da jedete istu količinu hrane i jednako se krećete), to može biti opravdani razlog za zabrinutost

Pazite na sebe...
Pazite na sebe... (Arhiva)
Više o

debljanje

,

razlozi

Kao što jako dobro znamo, naša tjelesna težina varira tijekom života i logično, ovisi o mnogim faktorima kao što su dob, zdravstveno stanje, prehrana, hormonalni disbalans i fizička aktivnost.

Promjene težine mogu biti posljedica nečeg bezopasnog poput promjene stila života. Međutim, ako u kratkom razdoblju primijetite drastičnu razliku u svojim kilogramima, a vaša se rutina nije promijenila, u smislu da jedete istu količinu hrane i jednako se krećete), to može biti opravdani razlog za zabrinutost.

Medicinska stanja povezana s povećanjem tjelesne težine

Povećanje tjelesne težine može biti uzrokovano zadržavanjem tekućine u tijelu ili promjenama u našem metabolizmu - obje mogu signalizirati na nešto ozbiljnije. Pa tako smanjena aktivnost štitnjače, poznata kao hipotireoza može, zbog nedovoljne proizvodnje hormona, usporiti metabolizam. Ovo stanje također može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu zbog čega dolazi do povećanja tjelesne težine. Osobe s nedovoljno aktivnom štitnom žlijezdom također mogu osjetiti pojačani apetit koji opet može uzrokovati dobivanje neželjenih kilograma. Zatajenje srca, bolest bubrega ili jetre također mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, što dovodi do iznenadnog povećanja tjelesne težine.

Na metabolizam negativno utječe i Cushingov sindrom - stanje koje se javlja kada tijelo proizvodi prekomjernu količinu kortizola. Povećanje težine, posebice na licu, gornjem dijelu leđa i trbuhu, mogu biti jedni od vidljivih simptoma. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) također može uzrokovati povećanje tjelesne težine zbog inzulinske rezistencije i hormonalne neravnoteže.

Što učiniti ako primijetite iznenadno povećanje tjelesne težine

Neobične uzroke uključujući medicinska stanja, hormonalni disbalans i životne navike u ovakvim iznenadnim okolnostima je preporučljivo da liječnik utvrdi simptome te postavi eventualnu dijagnozu i daljnje liječenje. Ako se osnovno medicinsko stanje prepozna kao uzrok povećanja tjelesne težine, preporučit će vam se odgovarajući plan liječenja u smislu prehrane koji trebate slijediti. Uz to, vrijedi razmotriti i adekvatnu tjelesnu aktivnost te promjene ostalih životnih navika koje će pozitivno utjecati na vraćanje tijela u balans.

10.09.2023. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.09.2023. 09:46
    ima nekih ljudikoji se debljaju prebrzo
Novi komentar
nužno
nužno