« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
EHHH...

Zašto se budite noću?

Mnogi se bude i nekoliko puta tijekom noći jer su ciklusi sna kod svakog različiti...

Često se budite?
Često se budite? (Arhiva)
Više o

buđenje

,

noć

Većinu vremena nećete niti primijetiti te kratke trenutke buđenja tijekom noći, ali ako imate problema i ne možete opet zaspati nakon što ste se već probudili to može biti i razlog za zabrinutost. 

Postoje uobičajeni razlozi zašto se tijekom noći budimo, neki su razlozi normalni, a drugi bi mogli biti problem...

Alkohol - čaša ili dvije omiljenog vina često nam posluže kao sredstvo za opuštanje prije odlaska u krevet, ali alkohol može utjecati na san. Alkohol će smanjiti trajanje REM faze i često ćete morati i na toalet tijekom noći. Što više pijete, gore su posljedice na san. Najpametnije bi bilo ograničiti unos alkohola prije spavanja, a ako baš morate onda neka to bude jedna čaša sat vremena prije odlaska u krevet.

Anksioznost i depresija - anksioznost i depresija mogu se poigrati s kvalitetom sna, a loš san može samo pogoršati mentalne poteškoće. Ako vas muče ovi problemi, najbolje se obratiti stručnjaku kako bi vam se pružila adekvatna pomoć.

Gastritis - refluks, glad, previše hrane, mogu biti razlozi zašto se budite tijekom noći. Posjetite liječnika ako se radi o gastroenterološkim problemima.

Hrkanje - nije uvijek problem taj zvuk, ali ponekad može značiti da se radi o apneji u snu, stanju u kojem osoba iznova prestaje disati tijekom sna. Zbog apneje u snu se možete buditi, ali je i povezana s određenim zdravstvenim stanjima, poput visokog krvnog tlaka.

Kava - ispijanje napitaka s kofeinom nakon 18 sati može negativno utjecati na kvalitetu sna.

Kronična bol - otprilike 2/3 ljudi koji pate zbog kronične boli, poput one u leđima ili nekih posljedica ozbiljnih terapija, često se bore i s lošim snom. Ako zbog jake boli ne možete spavati, liječnik vam može pomoći lijekovima i dodatnim pretragama.

Odlazak na toalet - buđenje zbog toga što morate mokriti se naziva nikturija, a posljedica je prevelike konzumacije tekućine prije odlaska u krevet. Može biti i posljedica problema s mjehurom. Ipak prvo pokušajte preskočiti uzimanje tekućine prije spavanja, a ako to ne pomogne, obratite se liječniku.

Popodnevno spavanje - kratak odmor prije 15 sati u većini se slučajeva neće poigrati s vašim snom, ali ako patite od nesanice, možda je pametnije držati se strogo plana odlaska u krevet i izbjegavati popodnevni odmor.

Pušenje - baš poput alkohola, nikotin je povezan s nesanicom i može ograničiti vrijeme koje provodite u REM fazi. Najbolje je da prestanete pušiti ili barem ne zapalite cigaretu nekoliko sati prije spavanja.

Vrućina - idealna temperatura sobe u kojoj spavate bi trebala biti oko 18 stupnjeva. Ako se često noću znojite, možda i zbog menopauze, koristite prozračnu posteljinu, po mogućnosti više slojeva tako da možete jedan ukloniti ako vam bude vruće. Možete upaliti i ventilator.

02.08.2022. 20:11:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.08.2022. 20:18
    Nervoza stres
Novi komentar
nužno
nužno