Zašto rajčice više nisu fine?
Ako mislite da ćemo sad osuti paljbu po Monsantu i sličnima - nećemo, krivi smo si sami, pokazalo je vrlo zanimljivo istraživanje
Rajčice, a i razno drugo povrće i voće, nemaju više okus kakav su imale nekad, to znamo svi koji smo malo stariji i jeli smo hranu ubranu u vrtu naših djedova i baka. No, ako mislite da je ovo uvod u paljbu po GMO-u, Monsantu i teorijama zavjere - nije.
Naime, istraživanje je pokazalo da smo si krivi sami, a to je dokazao profesor hortikulture Harry Klee sa Sveučilišta Florida proučavajući genome preko 100 suvremenih sorti rajčica.
Zaključili su da se okus rajčica vremenom izgubio jer ljudi tada nisu poznavali molekularnu i genetsku bazu. Usmjerili su se samo na količinu, produktivnost i otpornost prema bolestima. Ali izgubili su sastojke koji definiraju okus rajčica kakve su bile nekad, još pred 50 godina.
No, priča ipak može imati i happy ending - posebnim je metodama izdvojeno 13 tvari koje rajčicama daju dobar okus, preciznije, upravo one koje su se vremenom izgubile zbog križanja usmjerenog na otpornost i količine.
Bilo kako bilo, kad na placu ugledate ružne, zgužvane rajčice kod neke stare kumice na štandu - kupite ih odmah i podsjetite se kako je to zapravo ukusan plod.
Novi komentar