« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ZNATE LI?

Zašto pečemo meso?

Istraživalo se kako različiti načini kuhanja i pripreme mesa utječu na "probavljivost mišićnih proteina u gastrointestinalnom traktu

Vjerojatno vam se neće svidjeti...
Vjerojatno vam se neće svidjeti... (Arhiva)
Više o

meso

,

priprema

,

pečeno meso

Čim netko spomene meso, odmah se podrazumijeva da se pali roštilj ili se stavlja nešto u protvan, no takav oblik prerade mesa nije baš najbolji - štoviše, gotovo da je najgori.

Naime, istraživači su analizirali kako različite metode pripreme mesa utječu na ljudsko tijelo te su ustanovili da je prženje mesa najgora metoda.

Studija je objavljena u časopisu Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, a istraživalo se kako različiti načini kuhanja i pripreme mesa utječu na "probavljivost mišićnih proteina u gastrointestinalnom traktu".

>> Zašto je dobro jesti meso? >>

Istraživači su ispitivali sljedeće metode: kuhanje, prženje, roštiljanje, priprema u mikrovalnoj pećnici, pečenje, kuhanje na pari, pirjanje i sous vide metoda kojan podrazumijeva da hranu treba zatvoriti u plastičnu vrećicu i pri tome eliminirati sav zrak.

Ova posljednja metoda pokazala se kao najbolja, odnosno meso pripremljeno na takav način najlakše se probavlja. Hrana tako postaje znatno lakša za probaviti, pokazalo je istraživanje.

Sous vide, što na francuskom znači "pod vakuumom", odnosi se na postupak vakumiranja hrane u vrećici, a zatim kuhanja na vrlo preciznoj temperaturi u vodenoj kupelji. Ova tehnika daje rezultate koje je nemoguće postići bilo kojom drugom metodom kuhanja.

>> Što ako prestanete jesti meso? >>

S druge strane, pečenje i dinstanje mesa imaju najmanje poželjne učinke na probavu, prenosi Eat this. Prema rezultatima, ove dvije posebne metode kuhanja mesa "mogu izazvati nepovoljne promjene", poput viška proizvodnje G.I. kiseline, povećanje spojeva koji mogu uzrokovati stvaranje plinova i "smanjenje osjetljivosti proteina tijekom probave u probavnom sustavu".

13.08.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno