« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
HMM ...

Zašto ne treba jesti prženu hranu?

Dvije namirnice koje jedemo gotovo svakodnevno postaju izuzetno opasne nakon prženja, pa bi bilo dobro da se prebacite na kuhanje na pari

Sviđaju vam se? E ...nije dobro!
Sviđaju vam se? E ...nije dobro! (Arhiva)
Više o

krumpir

,

prženje

,

tost

,

akrilamidi

Hrana koja se konzumira pržena može postati vrlo problematična za zdravlje kad se obrađuje na visokim temperaturama, što praktično znači da bi prženu hranu trebali izbjegavati u svom tanjuru. 

Što to postaje opasno kad se isprži? Pa, za početak, krumpirići koje svi volimo kupiti kad prolazimo kraj nekog mjesta gdje se prodaje brza hrana. Ako se i radi o krumpiru, a često nije, trebate znati da se prženjem u krumpiru stvaraju akrilamidi, kancerogene supstance.

Kad smo već krumpira, nemojte ga držati u hladnjaku, jer će upravo to povećati količinu akrilamida kad se isprži.

Jednake spojeve možete pronaći i u prepečenom tostu, pa sljedeći put kad vam malo previše izgori radije napravite novi.

Kako spriječiti pojavu akrilamida? Jednostavno, umjesto da hranu pržite, kuhajte je na pari, tako ćete jesti bitno zdravije. 

27.11.2013. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno