« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
NO, NO :)

Zašto ne smijete popustiti želji za brzom hranom

Ne dajte se navući
Ne dajte se navući (Shutterstock)
Više o

zdrava hrana

,

brza hrana

Zdrava hrana je vaša furka, no ponekad ćete se vrlo rado počastiti hamburgerom i krumpirićima? E, to je jaako loša ideja, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Loughborough.

Istraživanje je bilo jednostavno - 15 dobrovoljaca je jedan dan jelo nezdravu, brzu hranu. Konzumirali su 78 posto više kalorija od dnevnih preporuka. Za doručak su pojeli jaja sa slaninom i šunkom, a tijekom dana kobasice i sendvič sa sirom, pitu punjenu svinjskim mesom, burger i čokoladni muffin.

Na kraju dana, razina inzulina u njihovom tijelu pala je za 28 posto, što je, stručnjaci tvrde - značajan pad. Tijelo treba inzulin za pretvorbu hrane u energiju, a ako je tijelu potebno sve više i više inzulina da to napravi, i time se potiče gušteraču na sve veću proizvodnju inzulina.

Ova žlijezda žućkaste boje luči probavne enzime i dva vrlo važna hormona - inzulin i glukagon. Oba hormona ispušta direktno u krv, pa zajedno reguliraju razinu glukoze u krvi. Inzulin snižava razinu šećera u krvi i povećava razinu glukagona u jetrima.

Pojačani zahtjevi za lučenjem inzulina, gušteraču, koja je "osjetljiva" na veće količine ugljikohidrata, alkohola i sl., mogu omesti u redovnom radu što za posljedicu može imati disfunkciju žlijezde i razvoja dijabetesa tipa 2, zaključak je istraživanja

09.10.2017. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno