« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
EHH ...

Zašto ne možemo prestati pušiti?

Pušenje je najštetnija moguća legalna navika na svijetu, a ako se pitate kako je moguće da je ta droga legalna, a druge nisu, odgovor je jednostavan - porezi koje ubire država

Pušenje je legalno drogiranje, čudno, nije li?
Pušenje je legalno drogiranje, čudno, nije li? (Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

nikotinska ovisnost

,

kako prestati pušiti

Prestanak pušenja jedna je od težih stvari na svijetu, pogotovo ako spadate u kategoriju strastvenih pušača, no znate li zašto je tome tako?

Nikotin izaziva ovisnost, a u mozgu ga pokupe nikotinski receptori. Osim njih postoje i kanabinoidni i opioidni receptori, koji funkcioniraju na sličan način. 

Iako nisu razvijeni s namjerom da ljudi budu ovisni o drogama, ipak biljnim kemikalijama omogućavaju izravan put do mozga. Upravo se zato pušači s vremenom prilagode činjenici da je nikotin prisutan u njihovu tijelu, što razija toleranciju i dovodi do žudnje za tom tvari.

To je i razlog zašto je ovisnost o nikotinu jača u odnosu na druge ovisnosti, poput često spominjane ovisnosti o internetu i čokoladi, primjerice. Obzirom da na navedene pojave ne postoje receptori u mozgu, kao što postoje za nikotin, ovisnosti se i ne razvijaju na sličan način 

Ipak, to ne znači da svatko tko je zapalio cigaretu riskira postati teški ovisnik o nikotinu, međutim, većina će se pušača opravdati injenicom da kemijska programiranost na nikotin otežava prestajanje s ovom štetnom navikom.

17.04.2016. 15:54:00
Novi komentar
nužno
nužno