« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
MLJAC :)

Zašto ne možemo prestati jesti sir?

Iako je opće poznato da su teške droge poput kokaina i heroina jako ovisne, možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je odvikavanje od sira jednako teško

Volite li sir?
Volite li sir? (Arhiva)
Više o

ovisnost

,

sir

,

kazein

Ako ste se ikad u petak navečer naljutili na sebe jer mahnito jedete sve vrste sireva koje ste našli u hladnjaku, možda će vam laknuti kad otkrijete da nije problem disciplina, nego ovisnost.

Iako je opće poznato da su teške droge poput kokaina i heroina jako ovisne, možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je odvikavanje od sira jednako teško. 

Prema studiji koju je provelo Sveučilište u Michiganu, a krenuli su otkrivati ​​"droge iz svijeta hrane", razlog zašto sir stvara ovisnost je protein kazein. To je mliječni protein koji se sporije razgrađuje i apsorbira u želucu, ali i oslobađa kazemorfine, a oni uništavaju dopaminske receptore izazivajući ovisničke elemente u mozgu.

"Ovo je prvi korak prema identificiranju specifičnih namirnica i svojstava hrane, koje mogu aktivirati ovisnost", kaže koautorica istraživanja Nicole Avena za Msn.

"To bi moglo pomoći u promjeni načina liječenja pretilosti. Možda nije samo jednostavna stvar 'smanjiti' određene namirnice, nego usvajanje metoda koje se koriste kada se ograničavaju cigarete i alkohol", kaže dalje 

Prema drugoj studiji Sveučilišta Columbia, mediteranska prehrana koja uključuje namirnice poput ribe, maslinovog ulja i svježeg povrća može smanjiti rizik od Alzheimera i raka dojke i smanjiti starenje mozga, što bi moglo objasniti zašto zajednice u ruralnoj Italiji i Grčkoj imaju dug i kvalitetan život.

20.07.2019. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno