« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
STVARNO?

Zašto nam je mučno kad se vozimo?

U vožnji dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimulira proizvodnju hormona stresa

Evo zašto nam je zlo u automobilu
Evo zašto nam je zlo u automobilu (FreeDigitalPhotos)
Više o

vožnja

,

automobil

,

mučnina

Zašto neki ljudi osjećaju mučninu za vrijeme putovanja automobilom, autobusom ili vlakom, a ostali čitaju knjigu ili satima surfaju pametnim telefonom i pritom se dobro osjećaju? Od takozvane 'bolesti putovanja' boluju milijuni ljudi, no nije riječ o stvarnoj bolesti, već o svojevrsnom "kratkom spoju" do kojega dolazi u mozgu.

"Nije riječ o bolesti poput gripe, već o svojevrnom 'kratkom spoju' u mozgu", objasnio je dr. Jelinek, liječnik u berlinskom Centru za putovanja i tropsku medicinu.

Do toga 'kratkog spoja' dolazi kada mozak primi proturječnu poruku o kretanju i položaju tijela u prostoru, što zbunjuje mozak i rezultira mučninom, a nerijetko i povraćanjem, objasnio je Jelinek.

Informacije stižu iz oka, odnosno iz centra za ravnotežu u unutarnjem uhu.

Za interpretaciju svih senzornih signala koje mu šalje tijelo odgovoran je talamus. Kad se krećemo, mišići su u pokretu, oči imaju pregled udaljenosti, a unutarnje uho održava ravnotežu. Upravo je to unutarnje uho, kojega smo najmanje svjesni, jako važno.

Naime, sićušne cijevi ispunjene tekućinom unutarnjeg uha govore nam kamo se krećemo. Ako smo okrenuti naopačke, to odmah znamo. Ako hodamo brzo i to znamo jer se tekućina u uhu ponaša po zakonima fizike. Talamus sve te informacije vrlo jednostavno prenosi u mozak.

No dok se vozimo automobilom ili brodom, talamus je zbunjen. Mišići nisu u pokretu, a oči vide da se krećemo, usto i brzo. A spomenuta tekućina u unutarnjem uhu jako se uznemiri jer se krećemo. Dolazi do pobrkanih signala koji upućuju na to da nešto nije u redu, što zbunjuje mozak koji stimulira proizvodnju hormona stresa.

Mozak regira slanjem signala mučnine koja se često pretvori u povraćanje.

Mučnina za vrijeme vožnje češća je kod djece jer mozak nije još u potpunosti razvijen za razliku od mozga odrasle osobe koji već "ima iskustva" i bolje procesuira proturječne poruke.

Nasreću, bolest putovanja prestaje čim iziđemo iz prijevoznog sredstva.

Protiv nje se možemo boriti na način da, dok se vozimo gledamo kroz prozor prema relativno udaljenim objektima i fokusiramo se na neku stabilnu točku na horizontu.

Ukoliko ne želite riskirati, prije putovanja uzmite tabletu protiv mučnine.

30.08.2017. 16:27:00
Novi komentar
nužno
nužno