« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
SAVJETI :)

Zašto klincima treba nabaviti psa?

Interakcija s prijateljskim psom smanjuje i razinu kortizola, najvjerojatnije oslobađanjem oksitocina, što smanjuje fiziološke reakcije na stres

Samo ga vi nabavite...
Samo ga vi nabavite... (Arhiva)
Više o

djeca

,

pas

Djeca vas gnjve da im nabavite psa? Vjerojatno nema roditelja koji se nije suočio s tim zahtjevom, a ako vam treba argument za konačnu odluku, evo jednog - djeca koja imaju psa s kojim mogu spavati, razgovarati i igrati se, rjeđe pate od tjeskobe, pokazuje novo istraživanje objavljeno u časopisu Preventing Chronic Disease.

Znanstvenici iz Medicinskog centra Bassett u Cooperstownu, New York, namjeravali su otkriti koliko kućni ljubimac pomaže djeci. Istraživači su zamolili roditelje djece od 4 do 10 godina da sudjeluju u istraživanju o zdravlju, ali i kućnim ljubimcima. 

"Proučavali smo djecu s psom jer je bio najčešći kućni ljubimci i mogli su prikupiti veliki uzorak ispitanika", rekla je znanstvenica i autorica studije, dr. Anne Gadomski za CBS News.

Studija je uključila 370 djece s psima i 273 djece bez psa. Među 58 posto djece s psom, 12 posto njih pozitivno je ocijenjeno na testu za anksioznost, u usporedbi s 21 posto djece koji nisu imali psa.

Gadomski je objasnila da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdili uzroci i posljedice te je dodala da se kućni ljubimci i mentalno zdravlje djece mogu gledati iz preventivne perspektive

"Interakcija s prijateljskim psom smanjuje i razinu kortizola, najvjerojatnije oslobađanjem oksitocina, što smanjuje fiziološke reakcije na stres. Ovi hormonalni učinci mogu biti temelj uočene emocionalne i bihevioralne prednosti terapije potpomognute životinjama i kućnih ljubimaca", dalje je objasnila.

08.08.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno