« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
ZAPAMTITE!

Zašto je dobro ponekad preskočiti doručak?

Ograničenje kalorija, preskakanje doručka dosad je jedan od najjačih načina poznatih protiv starenja

Malo posta nikad ne škodi
Malo posta nikad ne škodi (Arhiva)
Više o

doručak

,

preskakanje doručka

Kako ne unosimo hranu tijekom noći, naše tijelo probavlja i asimilira hranu koju smo uzeli tijekom dana. Zato je naš prvi brok u danu zapravo prekidanje posta. 

Debata o doručku

"S jedne strane imamo stručnjake koji tvrde da nam je potrebna glukoza za doručakkako bi dala snagu našem tijelu i mozgu za obveze i održala zdravu težinu. To jefundamentalno vjerovanje o kojem se piše već godinama. Zatim imamo novi tabor - znanstvenici sa Sveučilišta Cornell nam kažu da je izostavljanje doručka nekoliko puta tjedno razborit način mršavljenja", objašnjava nutricionistica Alex Ruani. 

Dalje navodi da postoje osobe koje mogu isključiti doručak, ali da je obvezan za dijabetičare i trudnice. Također sportaši koji imaju strukturirane programe bi trebali obvezno doručkovati.

"Je li preskakanje doručka dobro za vas? Ovisi. Jednostavan odgovor bi bio da jedete ako ste gladni ili ga preskočite ako niste gladni. Neki ljudi nisu gladni ujutro, dok će drugi pasti u nesvijest ako nisu doručkovali", objašnjava dalje nutricionistica Alex Ruani. 

Istraživanje objavljeno u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition nije potvrdio da je doručak važan za gubitak kilograma. Znanstvenici objašnjavaju da ako doručak nije "vaš obrok" možete ga preskočiti. Svaka osoba je različita s obzirom na svoju jedinstvenu biokemiju, genetiku i program aktivnosti.

"Preskakanje obroka s vremena na vrijeme može biti dobro za vas u smislu čišćenja stanica. Ograničenje kalorija, preskakanje doručka dosad je jedan od najjačih načina poznatih protiv starenja. Drugim riječima kada preskočite obrok vaše stanice se stignu očistiti", dalje objašnjava.

"Preskakanje doručka u osnovi je oblik povremenog posta. Ako se borite sa svojim jelom, preskakanje doručka može biti stvarno dobra ideja. Ključno je testirati i eksperimentirati, dok ne nađete nešto što vama dugoročno odgovara", savjetovala je na kraju za Healthscienceacademy.

24.05.2019. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno