« Muškarci
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
MA DA?!

Zašto je dobro imati bradu?

Ma kako to vama zvučalo na prvu, bradonje imaju čišće lice, a to se pogotovo odnosi na raznorazne bakterije koje vam mogu zagorčati život

Zaboravite na brijanje, brada je zdravija za vas
Zaboravite na brijanje, brada je zdravija za vas (FreeDigitalPhotos)
Više o

brada

,

zlatni stafilokok

,

MRSA

,

superbakterije

,

neobrijan

,

hipsteri

Brada na muškarcu, naročito ako je njegovana, daje jedan potpuno drugačiji izgled, što je i nagnalo hipstere da u zadnje vrijeme puštaju brade. No, osim toga, brada je izuzetno korisna i za ono za što ne biste nikad vjerovali - higijenu.

Naime, kako navodi novo istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Hospital Infection", veća je vjerojatnost da će glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike, nego oni koji imaju bradu.

Testirani su uzorci s 400 bradatih i obrijanih liječnika i bolničkog osoblja, a čak je triput veća vjerojatnost da će oni bez brade nositi bakteriju MRSA-u, otpornu na meticilin. Vjerojatnije je da će obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Superbakterije, one koje postaju otporne na antibiotike, postaju sve veći problem i svijet se trudi pronaći rješenje kako se ne bi situacija otela kontroli. Godišnje takve bakterije ubiju gotovo 700.000 ljudi.

05.04.2016. 18:02:00
Novi komentar
nužno
nužno