« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Zašto je crno vino dobro za organizam?

Umjerena konzumacija vina vodi duljem životu, boljem zdravlju i pospješuje kognitivne sposbnosti

Ipak mala čaša dnevno?
Ipak mala čaša dnevno? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

crno vino

Vino u zadnje vrijeme ima sreće, jer ga se za razliku od ostalih alkoholnih pića sve više hvali kao nešto što je dobro za zdravlje - povezuje ga se s dugovječnošću i manjim rizikom od srčanih bolesti, štoviše čak mu se priznaje uloga u prevenciji raka.

Osim toga, vjeruje se da umjereno uživanje u crnom vinu snižava krvni tlak, prevenira pojavu dijabetesa i pretilost.

"Umjerena konzumacija vina vodi duljem životu, boljem zdravlju i pospješuje kognitivne sposbnosti", kaže za BBC Helena Conibear, direktorica međunarodnog znanstvenog foruma za istraživanja o alkoholu. 

Oksfordska studija objavljena ove godine pozabavila se pitanjem koliki i kakav utjecaj na zdravlje ima umjerena konzumacija alkohola, odnosno snižava li rizik od srčanih bolesti.

U istraživanju je cijelo desetljeće praćeno 500.000 odraslih osoba u Kini.

Pokazalo se da postoji jasna poveznica između konzumacije alkohola i povećanog rizika od moždanog udara, ali i da postoji u alkoholu nešto što bi nas moglo zaštititi od srčanog udara. 

"Naša studija pokazuje kako alkohol definitivno ima zaštitni mehanizam kada je u u pitanju srce. Čak i ako raste krvni tlak raste, postoji mehanizam koji to neutralizira, no nismo sigurni je li ond dovoljan da nas zaštiti od visokog krvnog tlaka", kaže  jedan od autora studije, profesor epidemilogije sa Sveučilišta Oxford, Zhengming Chen. 

Važno je reći da su istraživači promatrali učinke alkohola općenito, a ne vina. 

Vino se obično smatra zdravijom opcijom zbog antioksidansa koji se nalaze i u voću i povrću, a smanjuju upale u tijelu, koje su okidači za bolesti. Polifenola je u crnom vinu deset puta više nego u bijelom.

Istraživanja o vinu su se posebno fokusirala na izuzetno jak anitoksidans resveratrol, prirodni spoj koji se nalazi u koži i sjemenkama grožđa, a ima ga i u vinu. Smatra se da resveratrol štiti od visokog krvnog tlaka.

Alberto Bertelli, istraživač sa Biomedicinskih znanosti za zdravlje na Sveučilištu u Milanu, otkrio je da nas male količine vina mogu zaštititi od srčanih bolesti, dijelom i zbog protuupalnih svojstava tog pića. Preporučuje se ne više od 160 ml vina dnevno i to samo uz obrok, kako običavaju piti ljudi na Mediteranu.

30.10.2019. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno