« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
RAZUMLJIV POTEZ

Zapatero brani odluku o povlačenju s Kosova

Premijer Jose Luis Rodrigues Zapatero smatra da je uloga španjolskih trupa na Kosovu izgubila smisao.

Jose Luis Rodrigues Zapatero
Jose Luis Rodrigues Zapatero (Getty Images)
Više o

EU

,

Kosovo

,

NATO

,

Španjolska

,

Jose Luis Rodrigues Zapatero

,

povlačenje postrojbi

,

Carmen Chacon

Španjolski premijer Jose Luis Rodrigues Zapatero u petak je branio odluku svoje vlade da povuče španjolske mirovnjake s Kosova zbog proglašenja kosovske neovisnosti o Srbiji 2008.

Potez je "razumljiv" jer Španjolska nije priznala kosovsku neovisnost, rekao je Zapatero u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu Europske unije, izvijestila je agencija dpa.

"Naša je uloga tamo donekle izgubila smisao", rekao je Zapatero, ocijenivši da se u toj bivšoj srbijanskoj pokrajini povećala stabilnost.

Jose Antonio Alonso, glasnogovornik Zapaterove Socijalističke stranke, odbacio je optužbe da je odluka, koju je objavila ministrica obrane Carmen Chacon u četvrtak, bila "prenagljena", navodi DPA.

Sjedinjene su Američke Države u petak izjavile da su iznenađene i "duboko razočarane" španjolskom odlukom, izvijestio je Reuters.

"Duboko smo razočarani tom španjolskom oddlukom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood. "Saveznici NATO-a su se 1999. složili glede načela 'zajedno tamo, zajedno van', tako da smo vrlo iznenađeni tom odlukom", rekao je. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 21:14:40
Novi komentar
nužno
nužno