objavljeno 20.03.2009. 21:14:40
RAZUMLJIV POTEZ

Zapatero brani odluku o povlačenju s Kosova

Premijer Jose Luis Rodrigues Zapatero smatra da je uloga španjolskih trupa na Kosovu izgubila smisao.

Jose Luis Rodrigues Zapatero
Jose Luis Rodrigues Zapatero (Getty Images)

Španjolski premijer Jose Luis Rodrigues Zapatero u petak je branio odluku svoje vlade da povuče španjolske mirovnjake s Kosova zbog proglašenja kosovske neovisnosti o Srbiji 2008.

Potez je "razumljiv" jer Španjolska nije priznala kosovsku neovisnost, rekao je Zapatero u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu Europske unije, izvijestila je agencija dpa.

"Naša je uloga tamo donekle izgubila smisao", rekao je Zapatero, ocijenivši da se u toj bivšoj srbijanskoj pokrajini povećala stabilnost.

Jose Antonio Alonso, glasnogovornik Zapaterove Socijalističke stranke, odbacio je optužbe da je odluka, koju je objavila ministrica obrane Carmen Chacon u četvrtak, bila "prenagljena", navodi DPA.

Sjedinjene su Američke Države u petak izjavile da su iznenađene i "duboko razočarane" španjolskom odlukom, izvijestio je Reuters.

"Duboko smo razočarani tom španjolskom oddlukom", rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Wood. "Saveznici NATO-a su se 1999. složili glede načela 'zajedno tamo, zajedno van', tako da smo vrlo iznenađeni tom odlukom", rekao je. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 21:14:40
http://m.metro-portal.hr/zapatero-brani-odluku-o-povlacenju-s-kosova/15862/