« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
SAVJETI

Zanimljivi načini za čišćenje tepiha

Ima li veće muke od odvlačenja tepiha na čišćenje?

Kako kvalitetno očistiti tepih
Kako kvalitetno očistiti tepih (Pexels)
Više o

tepih

,

savjeti

,

čišćenje tepiha

Ima li veće muke od odvlačenja tepiha na čišćenje? Najprije treba odmaknuti sav namještaj, pa ga narolati tako da se ne raspadne čim ga podignete s poda i još ga onda nekako treba utrpati u auto, a da ne ispadne na drugom semaforu.

Ako odlučite sami oprati tepih, a niste zadovoljni proizvodima koji se nude na tržištu ili biste radije napravili vlastiti recept za čišćenje, na pravom ste mjestu. Donosimo vam nekoliko zanimljivih načina kako očistiti mrlje s tepiha koristeći sastojke koje svi zasigorno držimo u kuhinji ili kupaonici.

Za obično održavanje tepiha i skidanje površinskih mrlja najbolje je koristiti ocat i vodu. Potrebne su tri šalice vode i jedna i pol žlica octa. Tekućinu spužvicom nanesemo na tepih i lagano istrljamo.

Ako s tepiha želite ukloniti neugodne mirise, iskušajte mješavinu vode, octa i deterdženta za pranje rublja. Pomiješajte 16 šalica vode, 1/4 šalice octa i 1/4 šalice deterdženta pa spužvicom utrljajte u tepih.

Kako biste uklonili malo tvrdokornije mrlje, koristite 2 šalice vode, 3 žlice octa i jednu žlica sode. Sastojke izmiješajte pa mješavinu nanesite na mrlju. 

Dodatni savjeti

Ako vam se po tepihu razlije vino, mrlju najprije posipajte solju, kako biste spriječili tekućinu da se upije dok tražite sredstvo kojim ćete očistiti ostatak.

Mrlju od crnog vina možete odlah zalijati bijelim vinom pa pokupiti tekućinu ručnikom, a na ostatak mrlje stavite sol.

Mrlju od soka najprije pokupite ručnikom, pa nanesite na nju pjenu za brijanje i nakon toga istrljajte mokrom spužvom.

Ako se razliju kava ili čaj, nanesite pivo na mrlju i lagano istrljajte pa ponovite postupak ako je potrebno.

Ljepilo ćete ukloniti medicinskim alkoholom. Natopite alkoholom krpu pa njome tapkajte po mrlji od ljepila dok se i ona ne natopi. Nakon toga ju istrljajte dok ne skinete sve ostatke ljepila.

 

Piše: Andrea Holi
20.09.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno