« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
STVARNO?

Zanimljive brojke o ljudskom tijelu

Večera s pečenim namirnicama provest će oko tri sata u našem želucu, a kod žena može i dulje

Što se sve događa u našem tijelu
Što se sve događa u našem tijelu (Arhiva)
Više o

zanimljivosti

,

ljudsko tijelo

,

podaci

Genijalan dizajn ljudskog tijela i dalje izaziva divljenje znanstvenika, a jednako tako se možemo oduševiti i mi kad pročitamo neke informacije o tome što se zapravo događa u nama, a mi to toga, naravno, nismo uopće svjesni.

Primjerice, večera s pečenim namirnicama u našem želucu provodi i tri sata, tako da vam ne bude čudno kad ne možete zaspati nakon bakanalija. Tek toliko da znate, ta se večera nalazi u našem tijelu još 24 sata nakon izlaska iz želuca, probavljajući se polako.

Hrana putuje debelim crijevom dvadesetak sati, pa probava obroka može potrajati sve između 16 i 30 sati. Muškarci hranu probavljaju brže od žena, a uz sve ostalo na probavu utječe i raspoloženje. 

Ipak, mastima treba samo tri sata da postanu salo, pokazalo je istraživanje s Oxforda gdje su zaključili da u tom vremenu od 30 grama masnoća u obroku nastanu dvije do tri žličice sala koje se taloži na trbuhu kao privremena zaliha. Naravno, ako nastavite jesti masnu hranu, privremene zalihe postaju trajno salo na vašem trbuhu.

Proces zarastanja rana traje i do dvije godine, no započinje trenutno nakon što se dogodi ozljeda, sužavanjem krvnih žila kako bi se smanjio dotok krvi i spriječilo da tijelo iskrvari. Ožiljak se formira nakon tri tjedna, a tkivo unutar njega zacjeljuje i do dvije godine.

Što se tiče pića, sva tekućina koju popijemo preradi se u vrlo kratkom roku tako da već za sat vremena postaje mokraća, no alkohol pritom proizvodi više urina jer je prirodni diuretik.

Za kraj, što mislite koliko je potrebno za začeće? Vjerovali ili ne, mali plivači toliko su brzi da stignu od vrata maternice do jajovoda u samo pola sata. Fascinantno, nije li? 

22.08.2013. 13:25:00
Novi komentar
nužno
nužno