« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
REGULACIJA VLASNIŠTVA

Zakon o turističkom zemljištu ide u treće saborsko čitanje

Naglašava se kako je cilj Vlade regulirati vlasništvo na 100 milijuna četvornih metara koje je ostalo neprocijenjeno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Sabor

,

turističko zemljište

,

građevinsko zemljište

,

Dražen Bošnjaković

Vlada je prihvatila sugestiju Odbora za turizam pa će Zakon o turističkom i drugom građevinskom zemljištu proći i treće saborsko čitanje, najavio je danas u Saboru državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predstavljajući zakon, Bošnjaković je naglasio kako Vladi nije cilj zakomplicirati poslovanje turističkih poduzeća, nego regulirati titulara vlasništva na 100 milijuna četvornih metara koje je ostalo neprocijenjeno i u pretvorbi nije ušlo u temeljni kapital poduzeća.

Vlada očekuje da će se tako trgovačkim društvima omogućiti da mogu upravljati svojim vlasništvom i investirati u daljnji razvoj.

Bošnjaković je objasnio da će zemljište koje nije ušlo u temeljni kapital kampova i hotela ući u vlasništvo države i jedinica lokalne samouprave, a djelomično procijenjeno zemljište u suvlasničke zajednice, u kojima će država i jedinice lokalne samouprave moći isplatiti trgovačka društva i obrnuto.

To se zemljište neće moći prodavati, a kampovi i hoteli neprocijenjenim će zemljištem moći upravljati na temelju neposrednih koncesija.

Bošnjaković je ocijenio da je predloženi zakon dobar temelj za investicijski zamah u turizmu, ali i kazao kako je vladi prihvatljivo da zakon prođe i treće čitanje, kako bi se ostavilo dovoljno vremena za raspravu sa zainteresiranim udrugama. Izvijestio je i da su rokovi za donošenje podzakonskih akata skraćeni sa šest na tri mjeseca. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 12:36:21
Novi komentar
nužno
nužno