« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GFK:

Internet koristi polovica Hrvata starijih od 15 godina

Gotovo 1,3 milijuna hrvatskih građana koristi se pretraživanjem, informira se i služi se elektronskom poštom

(Dreamstime)
Više o

GfK

,

internet

,

internet korisnici

U Hrvatskoj se približno polovica građana starijih od 15 godina odnosno njih više od 1,7 milijuna služi internetom, pokazuje istraživanje agencije GfK provedeno u prosincu na uzorku od tisuću građana starijih od 15 godina.

Gotovo 1,3 milijuna građana koristi se pretraživanjem, informira se, služi se elektronskom poštom, a oko 850 tisuća korisnici su društvenih mreža.

Prema rezultatima istraživanja, 66 posto, odnosno 951 tisuća kućanstava ima računalo.

Prema zastupljenosti računala u kućanstvu u zemljama srednje i istočne Europe, ispred Hrvatske su Slovenija (76 posto), Austrija (72 posto) i Estonija (69 posto), a iza Hrvatske Latvija, Srbija, Litva, BiH i druge. Priključak na internet u Hrvatskoj ima oko 57 posto kućanstava, najviše u Zagrebu s okolicom.

Najćešća svrha korištenja interneta je informiranje o dnevnim događajima. Na drugom mjestu je elektronska pošta, a slijede korištenje društvenih mreža i tražilica.

Blizu polovice ispitanika u GfK-ovoj anketi (47 posto) izjavilo je da koristi internet više puta dnevno. Jednom dnevno internetom se koristi 26 posto ispitanika, a jednom tjedno 16 posto. Dok je u 2008. godini oko 56 posto korisnika bilo svaki dan na internetu sad ih je više od 70 posto.

Većina korisnika, njih 87 posto, ne smatra se ovisnicima, a 13 posto drži da su ovisnici o internetu, pokazuje istraživanje GfK-a. Internetu se najviše pristupa od kuće 47 posto, zatim na poslu 16 posto, u školi/na fakultetu 6 posto te s drugih mjesta 9 posto.

Prema GfK-ovim podacima, među poslužiteljima interneta u Hrvatskoj dominira T- Com s udjelom od 72 posto, a slijede Optima/Optinet te B-NET sa oko 6 posto, Iskon Internet i CARNET - svaki po 5 posto, dok svi ostali imaju zajednički udjel između 6 i 7 posto. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 13:11:01
Novi komentar
nužno
nužno