« Muškarci
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
STVARNO?

Za muškarce je loše ako - više zarađuju?

Muškarci iskuse pad u svojem psihičkom i fizičkom zdravlju u skladu s rastom njihovog doprinosa dohotku kućanstva, pokazalo je zanimljivo istraživanje

Više love, više problema
Više love, više problema (FreeDigitalPhotos)
Više o

zdravlje

,

muškarci

,

zarada

Muškarce se uvijek gleda kao hranitelje obitelji, a i oni tu ulogu veselo preuzimaju na sebe, no ako je vjerovati rezultatima ovog istraživanja, to je više nego loše za njihovo zdravlje.

Naime, od takvih se muškaraca očekuje da zarade velik dio ukupnih prihoda obitelji, a oni su zbog toga manje sretni i zdravi u odnosu na one koje ne opterećuju takva očekivanja. Zapravo, što se više novaca očekuje od muškarca, oni trpe snažnije udarce na zdravlje.

Zanimljivo istraživanje 15 je godina pratilo ljude u braku stare između 18 i 32 godine, a rezultati su neumoljivi - muškarci doživljavaju pad fizičkog i psihičkog zdravlja proporcionalno rastu njihovog doprinosa prihodima kućanstva.

Zdravlje muškaraca najgore je ako su jedini u obitelji koji zarađuju, jer u takvim brakovima sretni su pet posto manje, a zdravi tri i pol posto manje od muškaraca u brakovima gdje oba partnera zarađuju jednako.

Zgodan podatak - kod žena je upravo obrnuto, preciznije, što više pridonose prihodima kućanstva, njihovo psihičko zdravlje raste, a pada kad zarađuju manje od svog partnera.

Sreća onih muškaraca koji zarađuju jednako kao i žene nije plod veće količine novaca ili manje potrebe za radom. Niti dob niti obrazovanje niti ukupni dohodak niti broj radnih sati u tjednu nije igralo ulogu u njihovoj sreći.

Jednostavno rečeno - ljudi se osjećaju loše kada osjete da se od njih određeno ponašanje očekuje isključivo na temelju njihovog spola. 

Znanstvenici tvrde da su milenijalci prva generacija koja je odustala od postulata da muškarac mora biti ona osoba koja 'stavlja kruh na stol'.

21.08.2016. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno