« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

WTO pregovori propali

Kamen spoticanja bogatih i zemalja u razvoju - poljoprivreda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

WTO

,

Pascal Lamy

Pregovori oko globalnog sporazuma o trgovini, početi prije devet dana u Ženevi pod okriljem Svjetske trgovinske organizacije (WTO), propali su jer se bogate zemlje i države u razvoju nisu uspjele dogovoriti oko poljoprivrede, javljaju svjetske agencije.

"Sjedinjene Države i Indija nisu prihvatile kompromisne prijedloge, došlo je do zastoja", kazao je izvor blizak pregovaračima, javlja agencija AFP.

Pregovori o liberalizaciji svjetske trgovine, započeti u studenome 2001. u Dohi u Kataru, trebali su načelno završiti krajem 2004. SAD, Kina i Indija nisu se ovih dana u Ženevi uspjele suglasiti oko toga kada siromašne zemlje mogu povisiti uvozne carine za poljoprivredne proizvode iz bogatih zemalja.

Glavni direktor WTO-a Pascal Lamy treba se u utorak navečer obratiti predstavnicima 153 država članica WTO-a kako bi im precizirao razloge neuspjeha.

Mehanizam oko kojega su se od ponedjeljka u Ženevi lomila koplja između bogatih i siromašnih jesu visoke carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda kojima siromašne zemlje žele štititi vlastite poljoprivrednike od poplave uvoza iz bogatih zemalja.

Siromašni strahuju da će, otvore li slobodno svoja tržišta za poljoprivredne prizvode iz bogatih zemalja koje ionako daju velike subvencije svojim poljoprivrednicima, uništiti vlastitu proizvodnju.

Američka predstavnica za trgovine Susan Schwab drži bitnim da 153 država WTO-a "nastavi pregovarati" unatoč neuspjehu pregovora u Ženevi.

Zemlje u razvoju prebacile su odgovornost za neuspjeh na SAD.

Prema nekim izvorima, Washington je zauzeo tvrdo stajalište u tom pitanju kako bi izbjegao pregovore o subvencijama koje američka država daje svojim proizvođačima pamuka.

Novozelandski ministar trgovine Phil Goff rekao je da mu se čini malo izglednim da se najviši svjetski pregovarači ponovno sastanu prije sredine iduće godine.

Peter Power, glasnogovornik Europske unije nazvao je neuspjeh "najvećim udarcem povjerenju u svjetsko gospodarstvo".

Agencija Reuters javlja i da je propao sporazum između Europske unije i latinskoameričkih izvoznika banana za nižim uvoznim tarifama.  (HINA)

29.07.2008. 20:48:27
Novi komentar
nužno
nužno