« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

S VSS-om sve teže do posla!

Ako ste pak trgovac, konobar ili kuhar poslodavci će se za vas otimati

Sve je manje zaposlenika koji žele fizički naporan posao.
Sve je manje zaposlenika koji žele fizički naporan posao. (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

nezaposlenost

,

mojposao.hr

,

ponuda poslova

Tijekom prve polovice ove godine na MojPosao objavljeno je više od 28.000 životopisa i više od 19.000 natječaja za različita radna mjesta.

Najdeficitarnija kategorija za prvo polugodište 2008., kao i za isto razdoblje prošle godine, bila je kategorija 'Građevina i arhitektura', a prema podacima viška ima visokoobrazovanih kadrova, a nedostaju oni sa srednjom stručnom spremom.

Zanimljivo je da kategorije 'Osobne usluge' te 'Zdravstvo i briga o ljepoti' postaju deficitarnije, što je posljedica povećane potražnje za zanimanjima poput dadilja, čistačica, osoba za glačanje, kozmetičar, maser i dr. S druge strane 'Pravo' te 'Dizajn i umjetnost' su i dalje najsuficitarnije kategorije.

PREMALONa tržištu rada u prvom polugodištu ove godine i dalje su najtraženija zanimanja prodavač, konobar i kuhar, dip. inž. građevine, komercijalist, programer, skladištar, dok su među deficiratnim zanimanjima zidar, bravar, armirač, arhitekt, voditelj gradilišta, projektant-konstruktor.

S obzirom na vrstu zaposlenja, ukupno je objavljeno 79 posto oglasa za stalno zaposlenje, 28 posto za rad na određeno, 10 posto za honorarni rad, a 8 posto se odnosilo na studentske poslove. U 40 posto natječaja poslodavci su eksplicitno tražili radno iskustvo u branši pri čemu se u najviše oglasa (njih 57 posto) tražilo iskustvo od dvije do četiri godine.

Tijekom prvog polugodišta poslodavci su u najviše oglasa (44 posto) zahtijevali srednju stručnu spremu, dok je 56 posto posloprimaca kao stupanj obrazovanja navelo SSS.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao se i broj oglasa i broj životopisa u kojima se zahtijevala odnosno navodila VSS. Najčešći su uvjeti poznavanje stranog jezika, ponajviše engleskog te rad na računalu, koji  je čak 98 posto nezaposlenih navelo kao svoju prednost.

PREVIŠEMeđu suficitarnim zanimanjima pak, po tim su podacima, odgajatelj predškolske djece, prof. hrvatskog te stranih jezika, učitelj razredne nastave, upravni pravnik, odvjetnički vježbenik, fotograf.

Kroz akciju 'Poslovi u turizmu 2008.' u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' objavljeno je 2.114 oglasa, što je oko 8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Objavljeno je 370 oglasa otvorenih za invalidne osobe, prije svega, u najdeficitarnijim zanimanjima, trgovini, računarstvu i ekonomiji. Za trećinu je manje oglasa za radno mjesto izvan Hrvatske, prošle ih je godine bilo 349, a ove samo 219.

25.07.2008. 14:23:12
Novi komentar
nužno
nužno