« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
PRESTANITE!

WHO za povećanje poreza na duhan

WHO je upozorio da će, ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere, broj umrlih od posljedica bolesti povezanih s pušenjem do 2030. porasti na 8 milijuna

Prestanite pušiti!
Prestanite pušiti! (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

Svjetska zdravstvena organizacija

,

prestanak pušenja

,

porez na duhan

U izvješću pod nazivom "Global Tobacco Epidemic 2015.", WHO izvješćuje da u svijetu svakih 6 sekundi od bolesti koje se povezuju s uživanjem duhanskih proizvoda umre jedna osoba, što je oko 6 milijuna godišnje, a to je više nego što ih smrtno strada od posljedica AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

Brojne zemlje u svijetu imaju iznimno niske poreze na duhanske proizvode, a u nekima porezi i ne postoje, izvješćuje organizacija. Trenutačno samo u 33 zemlje članice WHO-a porez na duhanske proizvode iznosi 75% ukupne prodajne cijene, što je preporuka te UN-ove zdravstvene organizacije.

"Povećanje poreza na duhanske proizvode jedan je od najučinkovitijih načina da se smanji njihova prodaja u svijetu", što rezultira manjim brojem pušača, manjim brojem oboljelih, ali i uštedom, rekla je direktorica WHO-a Margaret Chan.

Pušenje je jedan od četiri glavna rizična faktora za razvoj bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti pluća. 2012. spomenute su bolesti ubile 16 milijuna ljudi mlađih od 70 godina, od kojih je 80% iz siromašnih zemalja.

09.07.2015. 10:53:00
Novi komentar
nužno
nužno