« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
svjetske zvijezde

Vrhunski jazz na Vip Zagreb Jazz Festivalu

Od 5. do 7. studenog u Zagrebu će nastupiti svjetski poznati jazz izvođači

(Wikipedia)
Više o

Studentski centar

,

KD Vatroslav Lisinski

,

Zagreb Jazz Festival

,

Sonny Rollins

,

Branford Marsails

,

Terence Blanchard

,

Dražen Kokanović

Peti Vip Zagreb Jazz Festival, koji će se održati od 5. do 7. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i u kinu Studentskog centra, predstavit će svjetski poznate jazz izvođače Sonnyja Rollinsa, Branforda Marsalisa i Terencea Blancharda.

Ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival otvorit će 5. studenoga, nastupom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, jedan od vodećih svjetskih jazz saksofonista Sonny Rollins, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Rollins je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među ostalim i Grammyja. Na ljestvicama uglednih časopisa poput Down Beata i Jazz Timesa nebrojeno je puta proglašavan najboljim tenor saksofonistom godine. U Zagreb dolazi nakon što je objavio novi album "Road Shows, Vol. 1", koji su kritičari proglasili jednim od njegovih najboljih.

U iduće dvije večeri u Kinu SC-a nastupit će višestruki dobitnik Grammyja, sopran i tenor saksofonist i skladatelj Branford Marsails, kao i jedan od najsvestranijih glazbenika današnjeg jazza - glasoviti trubač, skladatelj i aranžer Terence Blanchard.

Branford Marsails Quartet dolazi u Zagreb nakon što je ovoga proljeća objavio CD "Metamorphosen", kojim je obilježio desetu obljetnicu djelovanja s istim postavom, u kojemu sviraju još i pijanist Joey Calderazzo, kontrabasist Eric Revis te bubnjar Jeff "Tain" Watts.

Cijenjeni improvizator, jazz skladatelj i jedan od najproduktivnijih autora filmske glazbe Terence Blanchard nastupit će nakon što je objavio album "A Tale of God"s Will", za koji je dobio nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma velikog jazz ansambla.

"Nakon što smo u prve četiri godine u Zagreb doveli neke od najvažnijih jazz umjetnika u povijesti jazza, ove godine dovodimo ikonu svjetskog jazza Sonnyja Rollinsa te sjajne mlađe jazz umjetnike - Branforda Marsailsaa i Terencea Blancharda, što je ujedno i potvrda o statusu Vip Zagreb Jazz Festivala kao relevantnog europskog festivala'', poručio je direktor Festivala Dražen Kokanović.

Festival je započeo 2005., a svake godine zagrebačkoj publici predstavlja velika imena jazz glazbe. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 14:50:13
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mindoljević
    09.11.2009. 12:23
    Tebi zahvaljujući ova balkanska vukojebina možda postane gradom. Da si nam ti gradonačelnik sigurno ne bi imali cajke na pedeset metara od HNK. Bravo Dražene, genij si.
Novi komentar
nužno
nužno