objavljeno 21.10.2009. 14:50:13
svjetske zvijezde

Vrhunski jazz na Vip Zagreb Jazz Festivalu

Od 5. do 7. studenog u Zagrebu će nastupiti svjetski poznati jazz izvođači

(Wikipedia)

Peti Vip Zagreb Jazz Festival, koji će se održati od 5. do 7. studenoga u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i u kinu Studentskog centra, predstavit će svjetski poznate jazz izvođače Sonnyja Rollinsa, Branforda Marsalisa i Terencea Blancharda.

Ovogodišnji Vip Zagreb Jazz Festival otvorit će 5. studenoga, nastupom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, jedan od vodećih svjetskih jazz saksofonista Sonny Rollins, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Rollins je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među ostalim i Grammyja. Na ljestvicama uglednih časopisa poput Down Beata i Jazz Timesa nebrojeno je puta proglašavan najboljim tenor saksofonistom godine. U Zagreb dolazi nakon što je objavio novi album "Road Shows, Vol. 1", koji su kritičari proglasili jednim od njegovih najboljih.

U iduće dvije večeri u Kinu SC-a nastupit će višestruki dobitnik Grammyja, sopran i tenor saksofonist i skladatelj Branford Marsails, kao i jedan od najsvestranijih glazbenika današnjeg jazza - glasoviti trubač, skladatelj i aranžer Terence Blanchard.

Branford Marsails Quartet dolazi u Zagreb nakon što je ovoga proljeća objavio CD "Metamorphosen", kojim je obilježio desetu obljetnicu djelovanja s istim postavom, u kojemu sviraju još i pijanist Joey Calderazzo, kontrabasist Eric Revis te bubnjar Jeff "Tain" Watts.

Cijenjeni improvizator, jazz skladatelj i jedan od najproduktivnijih autora filmske glazbe Terence Blanchard nastupit će nakon što je objavio album "A Tale of God"s Will", za koji je dobio nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma velikog jazz ansambla.

"Nakon što smo u prve četiri godine u Zagreb doveli neke od najvažnijih jazz umjetnika u povijesti jazza, ove godine dovodimo ikonu svjetskog jazza Sonnyja Rollinsa te sjajne mlađe jazz umjetnike - Branforda Marsailsaa i Terencea Blancharda, što je ujedno i potvrda o statusu Vip Zagreb Jazz Festivala kao relevantnog europskog festivala'', poručio je direktor Festivala Dražen Kokanović.

Festival je započeo 2005., a svake godine zagrebačkoj publici predstavlja velika imena jazz glazbe. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 14:50:13
http://m.metro-portal.hr/vrhunski-jazz-na-vip-zagreb-jazz-festivalu/24736/