« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Vratite tijelu izgubljeni sjaj

Ljeto isušuje kožu tijela i lica. Kako biste joj vratili elastičnost i svježinu, trebate joj pružiti dovoljno vlage. Najbolji način je da hidrataciju započnete iznutra, a rezultati će biti vidljivi vrlo brzo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

njega lica

,

zdrava prehrana

,

njega kože

,

njega kose

,

plaža

Nakon boravka na plaži pod užarenim suncem koža je postala isušena. Kako biste joj vratili elastičnost i svježinu, trebate joj pružiti dovoljno vlage. Hidrataciju kože započnite iznutra. Pročistite organizam od otrova pijući najmanje osam čaša vode na dan. Izbacite jutarnju kavu i započnite dan sokom od jabuke i mrkve ili zelenim čajem. To je osvježavajući i zdrav doručak za vašu kožu. Lice češće umivajte hladnom vodom jer je to dobro za stezanje kapilara i poticanje mikrocirkulacije. Rezultat će biti vidljiv, koža lica će izgledati svježe. Dok nanosite hidratantnu kremu, masirajte lice. Nježno štipajte kožu počevši od korijena nosa te kružnim pokretima nastavite prema rubovima lica. Na taj se način pospješuje opskrba tkiva kisikom.

Pravilna prehrana

Steknite dobru naviku pijenja biljnog čaja navečer prije spavanja. Recept za čaj za čišćenje organizma: maslačak, kopriva ili breza olakšavaju izbacivanje otrova iz organizma i ublažavaju osjećaj nadutosti. Osim toga, čaj je koristan za dobar san. Zagrijte pola litre vode: kad zavrije, stavite dvije žlice odabrane biljke i kuhajte nekoliko sekundi. Ugasite plamen i ostavite poklopljeno najmanje četvrt sata. Procijedite i popijte mlako.

Pravilnom prehranom možete utjecati na cirkulaciju i sjaj kože. Jedite što više šumskog voća, kao i mrkve - poboljšavaju hidrataciju kože i smanjuju bore. Ne zaboravite na jabuke, mango i  avokado, puni su vitamina A koji potiče obnovu stanica, daje tonus koži i sprječava nastanak  bora. Vitamin C nije samo u agrumima, nego i u kiviju, paprici, ribizu, cvjetači i špinatu, a neophodan je za proizvodnju kolagena koji čini kožu glatkom i svježom. Osim kao začin jelima, ocat možete koristiti i kao prirodan kozmetički preparat jer, osim ostalog, sadrži octenu kiselinu koja djeluje kao blagi piling. Pomiješajte mineralnu vodu s octom u omjeru 2 prema 1, te dobivenom mješavinom istrljajte kožu cijelog tijela. Ostavite da djeluje dvadesetak minuta, zatim isperite mlakom vodom. Rezultat je  glatka i napeta koža.

Oblozi od nevena

Ako vam oči izgledaju umorno, a pogled gubi sjaj, pripremite obloge od nevena: u šalicu vrele vode stavite žlicu suhih cvjetova nevena, ostavite da stoji nekoliko minuta i procijedite. Kad se voda malo ohladi, uronite u nju dvije blazinice, položite ih na sklopljene kapke i ostavite 20 minuta.

Kosa vam izgleda mrtvo? Vrijeme je da obnovite boju ili pramenove kako biste kosi vratili sjaj. Želite li da izgleda zdravije i življe, odrežite ispucale vrhove. Masirajte vlasište hranjivim losionom ili biljnim uljima. U prehranu uvedite hranu koja sadrži veliki postotak željeza, bakra, cinka i aminokiselina. Budući da je vlasište dio tijela s najvećom sposobnošću apsorpcije, izbjegavajte šampone i proizvode za kosu koji sadrže umjetne boje i mirise.

Recept za jačanje kose: pomiješajte dva žumanjka sa žlicom meda, izmasirajte vlasište i isperite mlakom vodom. Imate li masnu kosu, u 1 dl neutralnog šampona dodajte 5 kapi esencijalnog ulja limuna, cedra ili kadulje.
Zdrav san okrepljuje, ispunjava energijom i daruje ljepši i svježiji izgled.

Čišćenje organizmaPročistite organizam od otrova pijući najmanje osam čaša vode na dan. Izbacite kavu i započnite dan sokom od jabuke i mrkve ili zelenim čajem. To je osvježavajući i zdrav doručak za vašu kožu. Lice češće umivajte hladnom vodom jer je to dobro za stezanje kapilara i poticanje cirkulacije pa će koža izgledati svježe. Dok nanosite hidratantnu kremu, masirajte lice te kružnim pokretima nastavite prema rubovima. Na taj način pospješuje se opskrba tkiva kisikom.

Promjene na licu

Nakon spavanja i dalje se osjećate natečeno? Odredite koji je vaš problem, a zatim odaberi-te odgovarajuću dijetu. Postoje posebne dijete za ublažavanje otečenosti, za čišćenje organizma i skidanje suvišnih kilograma. Pomanjkanje kretanja rezultiralo je otečenim gležnjevima? Problem možete riješiti i sami. U parfumeriji kupite drenažne termalne zavoje i stavljajte ih svakodnevno. Omotajte ih oko gležnjeva i ostavite da djeluju najmanje pola sata. Za to vrijeme ležite lagano povišenih nogu i odmarajte se. Isperite vodom i nanesite kremu protiv otečenosti.

Na vašem licu odražava se svaka promjena vašeg raspoloženja. Loše misli i nezadovoljstvo pridonijet će da vam koža izgleda starija, zato svakoga dana posvetite sebi barem jednu pozitivnu misao. Odmah ćete vidjeti promjenu na koži, koja će postati opuštenija. Za to su, naravno, zaslužni estrogeni, ženski hormoni koji tkivo opskrbljuju osnovnim tvarima kao što su kolagen i elastin. Uvijek mislite pozitivno, radujte se malim stvarima, tako ćete olakšati oslobađanje endorfina koji opuštaju mišiće i ublažavaju bore. Izgledat će te zanosno i svježe.

Piše: Pripremila: Željka Furdek
07.08.2008. 17:41:30
Novi komentar
nužno
nužno