« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
solarni klaster

Volonteri iz Istre promiču korištenje sunčeve energije

Članovi riječke eko-udruge plove hrvatskom obalom i zalažu se za zaštitu okoliša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

solarna energija

,

Eko Kvarner

,

Solarni klaster

Udruga za promicanje solarne i zelene tehnologije "Solarni klaster", krenula je danas iz Rijeke na 20-dnevni promidžbeni obilazak jedrilicom dalmatinskih gradova i općina.

Cilj putovanja je u kontaktu s građanima, ustanovama, predstavnicima gospodarstva i lokalne samouprave prikupiti podatke o interesu za uvođenje sustava za korištenje sunčeve energije kao energenta.

Dobiveni podaci će se potom predstavljati na stručnim skupovima u organizaciji "Solarnog klastera".

Uz to, tijekom boravka volontera iz udruge po Dalmaciji nastojat će se uvjeriti čelnike jedinica lokalne samouprave da subvencioniraju uvođenje sustava sunčeve energije građanima i tvrtkama.

"Solarni klaster" je utemeljen u Rijeci ovoga ljeta a utemeljitelji su grad Rijeka, Zaklada Sveučilišta u Rijeci, Istra - informatički inženjering, poduzetnički centar Skrad, riječka tvrtka "Energo", Centar za održivi razvoj otoka iz Punta i ekološka udruga "Eko Kvarner".

Udruga planira pokrenuti instalaciju sustava od početka 2010. naručiteljima po cijenama nižim do 50 posto u odnosu prema sadašnjim.

Poslovni plan je uvesti sustave za korištenje sunčeve energije, temeljene na fotonaponskim ćelijama u 50 hotela i 500 obiteljskih kuća do kraja 2011. (hina/metro-portal)

04.10.2009. 13:59:06
Novi komentar
nužno
nužno