« Muškarci
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
DIJAMANTI SU ZAUVIJEK

Vodič za muškarce: Kupovina nakita za voljenu osobu

Svaka žena voli lijepi komad nakita i muškarci znaju da je to idealan poklon, no kada je u pitanju izbor zlatnog prstenja i ogrlica momci su totalne tabule rase

Više o

zlato

,

dijamanti

,

nakit

,

muškarci i žene

,

božićni pokloni

Svi muškarci znaju da žene vole nakit i da bi zlatni prsten ili ogrlica bili idealan dar za nadolazeće blagdane, no činjenica je da se momci ne snalaze u zlatarnicama, a cijene koje u njima vladaju dodatno su obeshrabrujuće.

Kako se Božić bliži tako vaše srce postaje sve mekše i veće, te ste se odlučili isprsiti i dragoj pokloniti dijamantni prsten. No, muči vas činjenica da ćete potrošiti puno novaca na stvari o kojima ama baš ništa ne znate, a kako bi vam skratili muku donosimo vam mali vodič za snalaženje po zlatarnicama.

Educirajte se - Ako kupujete zlatni prsten ili neki drugi skupi zlatni nakit potražite žig, malena oznaka kojom proizvođači obilježavaju čistoću zlata, bilo prema postotku ili težini u karatima. Primjerice 24 karatno zlato ima čistoću od 99,9 posto, što znači da bi na žigu trebalo pisati ili 24k ili 999, što označava njegovu 99,9 postotnu čistoću.

Što se tiče dijamanta njihovu cijenu diktiraju brušenje, boja, čistoća i sama veličina kamena. Njihova veličina se također izražava u karatima, 1 karat iznosi 0,2 grama, a na umu trebate imati što je veća karataža to cijena eksponencijalno raste.

Poanta ove priče je da prije nego što odete u kupovinu prosurfate internetom i informirate se jer na taj način ćete moći ravnopravnije ući u polemiku s prodavačima i, tko zna, možda spustite cijenu željenog nakita.

Provjerite zlatarnu - Kao i kod ostalih stvari u životu, pa tako i kod zlatarni, skupe stvari ne bi smjeli kupovati od nepoznatih prodavača. Krivotvorine golim okom teško prepoznaju čak i iskusni profesionalci, a kamoli laci poput vas. Ako ne dobijete certifikat prilikom kupovine neka vam to bude znak da nešto nije u redu.

Pitajte za povrat novca ili mogućnost zamjene - Uvijek postoji mogućnost da nakit koji kupujete voljenoj osobi nije dobar, preveliki ili premali prsten, ili joj se jednostavno ne dopada. Ako zlatarna dozvoljava politiku zamjene ili povrata plaćenog iznosa ostavljate mogućnost da vaša ljepša polovica kasnije izabere nakit po svojem ukusu. Također, prije kupovine, provjerite da li nakit ima garanciju i kako stoje s popravcima.

Nemojte ciljati samo jednu trgovinu - Tržište nakita obiluje konkurencijom stoga u svim malo većim mjestima i gradovima ima na desetke, ako ne i stotine, zlatarni i inih trgovina nakitom. Kupovini pristupite kao da kupujete novi automobil, obiđite što više prodajnih mjesta, uspoređujte cijene i kvalitetu.

Cjenkajte se - Neka vas istaknuta cijena ne obeshrabri jer je nakit idealan za cjenkanje, skup je a marže su ogromne. Kao i sa svakim cjenkanjem morate imati na pameti da: prvo, razgovarate s osobom koja može promijeniti cijenu, drugo, kažite im da se nećkate između njihovog proizvoda i nečijeg tuđeg, te treće, nemojte pokazivati da vam se jako dopada predmet jer će vas prodavači pročitati i neće odustati od naznačene cijene. Ako ništa ne upali barem pokušajte izvući maksimu za svoje nove, pa makar to bilo zamatanje poklona.

22.12.2011. 22:50:15
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  dragan
  24.01.2014. 18:49
  kad vec o necemu pisete onda se trebate i informirati.
  ovaj clanak ne da me ostavio zbunjenog nego me lagano i naljutio jer ste javnost koja cita vase clanke ostavili u pogresnom uvjerenju.
  1. naveli ste da su na zlatnom nakitu prevelike marze pa je pozeljno se cjenkati. Kao da svaki dan kupujete zlato pa je to potrebno ili kao da ste na pazaru (placu) pa posto ovi kelj, moze malo nize ?
  to naprosto nije istina jer sami mozete utvrditi cijenu cistog zlata na trzistu (koja je visoka) , zatim na to dodati cijenu rada na odredenom predmetu , poreze i na kraju cijenu odrzavanja zlatarne s svim vrlo skupim aparaturama ,alatima ,strojevima te zaposlenima u poslu. Kao da svatko ima predispoziciju biti umjetnik pa to moze i zna radit.
  Ne treba obezvrijediti niciji rad .
  Da ne filozofiram cijena predmeta je u konacnici preniska jer je to pola cijene istog predmeta npr u Njemackoj.
  2. naveli ste samo zig od 999.99 koji se odnosi na cisto zlato odnosno FINE , ali niste naveli da se taj zig ne koristi kod nas za oznacavanje nakita. A zasto? Zato jer se od davnina nakit ne izraduje od cistog zlata, vec od legiranog i to najcesce od 14 karatnog zlata koje se oznacava 585 zigom (sto znaci da ima od onih vasih navedenih 999.99 samo 585 dijelova zlata a ostalo su legure) ili 18 karatnog ciji je zig 750.
  Od cistog zlata se ne radi nakit jer je pre mekano i bilo bi u konacnici pre skupo.
  Nadalje iz pisanog se moze zakljuciti da iskusni zlatar ce iskoristiti neiskusnog kupca.
  Kod nas postoje zakoni koji to prijece, a isto tako postoji i ona stara da se los glas daleko cuje . Dakle nitko normalan nece riskirati propast vlastitog dugogodisnjeg poslovanja radi zarade na prevaru (koja se uz to moze i lako dokazati) od par sto eura.
  3. Certifikati koji se izdaju za dijamante (najcesce brilijante , koji su isto dijamanti samo brilijantnog reza) ne izdaju se za dijamante do 0,5 ct vec iznad te karataze te su medunarodni, a sve ostalo su potvrde koje vam izdaje zlatarna prema vlastitoj procjeni samog kamencica, a to nije zakonom obvezna a niti dati dozivotnu garnaciju na predmet koji ste kupili.
  Za kraj:
  Ne trebate uciti ljude da se kvarno ponasaju prilikom kupovine niti da polaze od " svi su oni lopovi", vec u ovo tesko vrijeme dobro bi doslo i malo povjerenja jer neki ovaj posao rade s žarom i ljubavlju i sretni su kad mogu na lice kupca izmamiti osmjeh.
  Isprika uredniku na tonu ovog komentara ,ali se nadam da vidite poantu.
  lijep pozdrav.
Novi komentar
nužno
nužno