objavljeno 22.12.2011. 22:50:15
DIJAMANTI SU ZAUVIJEK

Vodič za muškarce: Kupovina nakita za voljenu osobu

Svaka žena voli lijepi komad nakita i muškarci znaju da je to idealan poklon, no kada je u pitanju izbor zlatnog prstenja i ogrlica momci su totalne tabule rase

Svi muškarci znaju da žene vole nakit i da bi zlatni prsten ili ogrlica bili idealan dar za nadolazeće blagdane, no činjenica je da se momci ne snalaze u zlatarnicama, a cijene koje u njima vladaju dodatno su obeshrabrujuće.

Kako se Božić bliži tako vaše srce postaje sve mekše i veće, te ste se odlučili isprsiti i dragoj pokloniti dijamantni prsten. No, muči vas činjenica da ćete potrošiti puno novaca na stvari o kojima ama baš ništa ne znate, a kako bi vam skratili muku donosimo vam mali vodič za snalaženje po zlatarnicama.

Educirajte se - Ako kupujete zlatni prsten ili neki drugi skupi zlatni nakit potražite žig, malena oznaka kojom proizvođači obilježavaju čistoću zlata, bilo prema postotku ili težini u karatima. Primjerice 24 karatno zlato ima čistoću od 99,9 posto, što znači da bi na žigu trebalo pisati ili 24k ili 999, što označava njegovu 99,9 postotnu čistoću.

Što se tiče dijamanta njihovu cijenu diktiraju brušenje, boja, čistoća i sama veličina kamena. Njihova veličina se također izražava u karatima, 1 karat iznosi 0,2 grama, a na umu trebate imati što je veća karataža to cijena eksponencijalno raste.

Poanta ove priče je da prije nego što odete u kupovinu prosurfate internetom i informirate se jer na taj način ćete moći ravnopravnije ući u polemiku s prodavačima i, tko zna, možda spustite cijenu željenog nakita.

Provjerite zlatarnu - Kao i kod ostalih stvari u životu, pa tako i kod zlatarni, skupe stvari ne bi smjeli kupovati od nepoznatih prodavača. Krivotvorine golim okom teško prepoznaju čak i iskusni profesionalci, a kamoli laci poput vas. Ako ne dobijete certifikat prilikom kupovine neka vam to bude znak da nešto nije u redu.

Pitajte za povrat novca ili mogućnost zamjene - Uvijek postoji mogućnost da nakit koji kupujete voljenoj osobi nije dobar, preveliki ili premali prsten, ili joj se jednostavno ne dopada. Ako zlatarna dozvoljava politiku zamjene ili povrata plaćenog iznosa ostavljate mogućnost da vaša ljepša polovica kasnije izabere nakit po svojem ukusu. Također, prije kupovine, provjerite da li nakit ima garanciju i kako stoje s popravcima.

Nemojte ciljati samo jednu trgovinu - Tržište nakita obiluje konkurencijom stoga u svim malo većim mjestima i gradovima ima na desetke, ako ne i stotine, zlatarni i inih trgovina nakitom. Kupovini pristupite kao da kupujete novi automobil, obiđite što više prodajnih mjesta, uspoređujte cijene i kvalitetu.

Cjenkajte se - Neka vas istaknuta cijena ne obeshrabri jer je nakit idealan za cjenkanje, skup je a marže su ogromne. Kao i sa svakim cjenkanjem morate imati na pameti da: prvo, razgovarate s osobom koja može promijeniti cijenu, drugo, kažite im da se nećkate između njihovog proizvoda i nečijeg tuđeg, te treće, nemojte pokazivati da vam se jako dopada predmet jer će vas prodavači pročitati i neće odustati od naznačene cijene. Ako ništa ne upali barem pokušajte izvući maksimu za svoje nove, pa makar to bilo zamatanje poklona.

22.12.2011. 22:50:15
http://m.metro-portal.hr/vodic-za-muskarce-kupovina-nakita-za-voljenu-osobu/66629/