« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 17 dana
PRIPAZITE

Voće na tržnicama je najopasnije za zdravlje?

Ovo je najopasnije voće s tržnice: čak i male količine mogu biti rizične po zdravlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

voće

,

pesticidi

,

tržnica

Voće je, naravno, zdravo... no, kad ga kupujemo na tržnicama, možda baš i nije, štoviše, u dobrom broju slučajeva je sve samo ne zdravo.

Naime, na osnovu službenih podataka, izvještaj je pokazao da je veliki dio europskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utječu na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portugalske, belgijske i nizozemske kruške.

Sličan slučaj je i s jabukama - najzagađenije su nizozemske, a potom grčke i portugalske.

"Temeljno pranje trebalo bi ukloniti ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tijekom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi suvremeni pesticidi ono su što se naziva 'sistematskim', što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u tijelu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti", rekao je svojevremeno Nick Mole iz britanskog ogranka PAN organizacije.

15.05.2023. 18:00:00
Novi komentar
nužno
nužno