Voće i povrće ne pomaže prevenciju od raka?
Povećana konzumacija voća i povrća ima skroman efekt na zaštitu od raka, sugerira studija koja je proučavala vezu između prehrane i ove bolesti
Studija provedena na 500,000 Europljana samo je poljuljala nade kako bi se takvom prehranom mogla smanjiti stopa raka na Zapadu.
Naime, međunarodni tim znanstvenika procijenio je kako se samo 2,5 posto tipova raka može spriječiti povećanim unosom voća i povrća. Ipak, dodaju kako je ovakav tip prehrane i dalje daleko bolji za zdravlje od tradicionalne zapadnjačke kuhinje.
Još 1990. Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da svatko konzumira najmanje pet porcija voća i povrća dnevno kao prevenciju od raka i kroničnih bolesti. Ovo je bilo osnova mnogih kampanja javnog zdravlja u mnogim razvijenim zemljama. No, znanstvenici nisu uspijeli potkrijepiti tvrdnje da se 50 posto tipova raka može spriječiti povećanim unosom voća i povrća.
Posljednja studija koja je analizirala podatke iz 10 zemalja potvrđuje da je veza između takve prehrane i smanjenog rizika od raka slaba. U najboljem scenariju, ekstra dvije porcije voća i povrća dnevno mogle su spriječiti 2,6 posto slučajeva raka kod muškaraca i 2,3 posto kod žena.
Povrće, koje je bogatije hranjivim sastojcima, imalo je više korisnih učinaka od voća, dok su osobe koje konzumiraju puno alkohola imale koristi od oboje, barem kada je riječ o o zaštiti od bolesti i tumora uzrokovanih pijenjem i pušenjem.
Ipak, neke supstance u voću i povrću imaju bitan, zaštitni faktor. Dokazi sugeriraju kako licopen iz rajčica može reducirati rizik od raka prostare, dok kemikalije u brokuli stimuliraju gene koji štite od raka debelog crijeva.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
ono kaj ovi tobože znanstvenici na svojim institutima
našvrljaju ;)
Novi komentar