« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TEHNIČKE PRILAGODBE

Vlada Republike Srpske utvrdila prijedlog zakona o referendumu

Ako se prikupi deset tisuća potpisa konačnu odluku o tome hoće li referendum biti raspisan donosit će Narodna skupština RS većinom glasova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Milorad Dodik

,

referendum

,

Republika Srpska

,

BiH

Vlada Republike Srpske utvrdila je u utorak prijedlog izmjena zakona o referendumu i odlučila ga je poslati parlamentu tog entiteta na prihvaćanje, potvrdio je entitetski ministar lokalne samouprave Zoran Lipovac.

On je novinarima u Banjoj Luci rekao kako je riječ o "tehničkim prilagodbama" dosadašnjeg zakona i preciziranju okolnosti u kojima se može organizirati takav oblik očitovanja građana.

"Zakon ne sadržava ono što može biti prijeporno, to jest referendumsko pitanje", izjavio je Lipovac dodajući kako bi se o pitanjima na referendumu odlučivalo naknadno.

Po predloženim izmjenama, referendum mogu zatražiti Vlada RS, njezin predsjednik, najmanje trideset zastupnika u entitetskom parlamenetu ili skupina građana ako prikupi najmanje deset tisuća potpisa.

Konačnu odluku o tome hoće li referendum biti raspisan donosila bi Narodna skupština RS većinom glasova.

Klub bošnjačkih zastupnika u Vijeću naroda RS najavio je prije da će blokirati donošenje zakona o referendumu i tražiti da se o njemu očituje Ustavni sud RS.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik često prijeti sazivanjem referenduma na kojemu bi se građani RS očitovali o tome podupiru li mjere koje donosi visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik nije isključio da u određenom trenutku referendumsko pitanje bude i o statusu RS, no nije naznačio kada bi to moglo biti.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović u utorak je potvrdio kako entitetske vlasti kane organizirati referendum o Inzkovim mjerama.

"Budući da je visoki predstavnik izišao iz okvira povjerenog mandata i nametanjem zakona uskratio pravo legalnim institucijama da suvereno odlučuju, predstavnici RS odlučni su u nakani da građanima omoguće očitovanje o odlukama visokog predstavnika i o potpori Daytonskom sporazumu", stoji u priopćenju koje je objavljeno iz Kuzmanovićeva ureda nakon njegova sastanka s voditeljem izaslanstva Europske unije u BiH Dimitrisom Kourkulasom. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 16:23:46
Novi komentar
nužno
nužno