« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MMF:

Oporavak financijskog sustava počiva na nesigurnim nogama

Paralelno ukidanju mjera jačanja likvidnosti treba otkloniti slabosti u njihovom poslovanju jer u suprotnome bankama prijete novi problemi

(Arhiva)
Više o

MMF

,

banke

,

financijska kriza

,

oporavak bankara

Stabilnost financijskog sustava u mnogim razvijenim i nekim krizom pogođenim gospodarstvima u nastajanju poboljšana je ali i dalje počiva na nesigurnim nogama, upozorio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Glavni je prioritet dodatno poboljšanje stanja u bankovnim sustavima kako bi se osigurao normalan protok kredita, ističe nadalje MMF u najnovijem ažuriranom izvješću o stabilnosti međunarodnog financijskog sustava (Global Financial Stability Report).

Proces apsorbiranja gubitaka na kreditima još nije završen i banke prikupljaju dodatni kapital, ističu u MMF-u, najavljujući za travanj nižu procjenu očekivanih otpisa u bankama, ponajprije zbog rasta vrijednosti vrijednosnica.

U jesenjem izvješću MMF je globalne financijske gubitke povezane s krizom u razdoblju od 2007. do 2010. procijenio na oko 3.400 milijardi dolara.

Poseban će izazov za financijski sustav predstavljati skorašnje ukidanje posebnih mjera poticanja likvidnosti i državnih jamstava za dug banaka. Iako se u međuvremenu smanjio broj onih koje posežu za tim oblikom pomoći, neke banke i dalje su ovisne o njemu.

Stoga paralelno ukidanju mjera jačanja likvidnosti treba otkloniti slabosti u njihovom poslovanju. U suprotnome prijeti opasnost novih problema u bankama i gubitka povjerenja, iznimno opasnog za cijeli sustav, upozorava MMF.

Dodatnu prijetnju za stabilnost financijskog sustava predstavlja prijenos financijskog rizika s bilanca stanja banaka na državne proračune, koji otežava ukidanje mjera potpore, naglašavaju nadalje iz MMF-a.

Taj prijenos pojačava rizik da države u sljedećim godinama istisnu privatni sektor s tržišta kredita, upozoravaju u MMF-u.

Nagli priljev kapitala na neka tržišta u nastajanju također počinje izazivati zabrinutost zbog mogućnosti nastajanja balona na tržištima imovine i pritisaka na valutne tečajeve. Zasad taj rast još nije pretjeran iako je u nekim zemljama značajno pojačan.

Dužnosnici tih zemalja, smatraju u MMF-u, možda će morati ranije ukinuti mjere poticaja kako bi ograničili rizike za financijski sustav. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 17:54:53
Novi komentar
nužno
nužno