« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OECD:

Obamin prijedlog reforme bankarstva je zadovoljavajuć

Odvajanje temeljnog komercijalnog bankarstva od visokorizičnih aktivnosti mogle bi se spriječiti nove financijske krize, istaknuo je čelnik OECD-a

Angel Gurria
Angel Gurria (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

OECD

,

Angel Gurria

,

reforma bankarskog sustava

Plan američkog predsjednika Baracka Obame da se ograniči veličina banaka i rizična trgovinska praksa mogao bi pomoći spriječiti nove financijske krize, kazao je utorak čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) koja obuhvaća 30 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta koje savjetuje o gospodarskoj politici.

Prošli tjedan predstavljen Obamin plan zabranio bi velikim bankama trgovinu za vlastiti račun, odnosno banke ne bi smjele koristiti vlastiti novac za visokorizične transakcije. Dogodi li se da postanu nenaplative i banka propadne, račun bi mogao biti ispostavljen poreznim obveznicima, upozorio je američki predsjednik.

Odvajanjem temeljnog komercijalnog bankarstva od takvih visokorizičnih aktivnosti koje zagovara Obama mogao bi pomoći spriječiti nove financijske krize uklanjanjem nekih od najvećih rizika u aktualnom financijskom sustavu, istaknuo je Angel Gurria u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici te organizacije.

Gurria je ustvrdio da financijska kriza ima svoje ishodište u postupnom preusmjeravanju banaka s 'kulture zajmova' u komercijalnom bankarstvu prema 'dioničarskoj kulturi' usredotočenoj na ostvarivanje dobiti za dioničare i uprave.

Čelnik OECD-a kaže da se tajming i pojedinosti Obaminog plana još moraju razjasniti prije stupanja na snagu. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 18:22:43
Novi komentar
nužno
nužno