« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DAYTON 2

HDZ 1990. za održavanje nove mirovne konferencije za BiH

Promjene bi trebala potaknuti nedavna presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima ostalih naroda, poručio je Božo Ljubić

(Arhiva)
Više o

BiH

,

Božo Ljubić

,

Dayton 2

,

HDZ 1990

,

mirovna konferencija za BiH

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić pozvao je u utorak domaće političare i međunarodnu zajednicu da organiziraju novu mirovnu konferenciju za BiH kako bi se donio pravedniji ustav koji bi jamčio jednak položaj sva tri naroda.

"I danas kad i kod mnogih u međunarodnoj zajednici, pod pritiskom općeg nepovjerenja, nefunkcionalnosti postojećeg sustava i nestabilnosti u BiH sazrijeva spoznaja o nužnosti jačeg angažmana međunarodne zajednice kako bi se zaustavili negativni trendovi, HDZ 1990. poziva ključne faktore koji su omogućili postizanje prvog Daytonskog mirovnog sporazuma da pristupe organiziranju nove međunarodne konferencije - "Dayton 2", kako bismo osigurali ista prava za sve, trajan i pravedan mir u BiH, stabilnost u regiji i europsku budućnost BiH", navodi se u priopćenju HDZ-a 1990.

Dodaje se da bi promjene trebala potaknuti nedavna presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima ostalih naroda i s obzirom na istjecanje rokova za izmjenu izbornog zakona kao i činjenicu da su uz manjinske narode i Hrvati u neravnopravnom položaju u odnosu na Srbe i Bošnjake.

"HDZ 1990. smatra kako je jedino rješenje temeljita ustavna reforma koja će uvažiti ove činjenice. Također podsjećamo još jednom na naše kontinuirano ukazivanje na potrebu za jačim uključivanjem međunarodne zajednice u taj proces", dodaje se.

Nedavna presuda Suda u Strasbourgu omogućuje i predstavnicima manjina da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH te da imaju predstavnike u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji je etnički koncipiran. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 15:14:56
Novi komentar
nužno
nužno