« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
0,1 POSTO

Statističari tvrde da je Britanija izašla iz recesije

Britanski ured za statistiku izvijestio je da je britanski BDP u razdoblju između listopada i prosinca porastao 0,1 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

recesija

,

ONS

Britanija je teškom mukom izašla iz recesije u četvrtom tromjesečju 2009., zabilježivši mnogo nižu stopu rasta no što se očekivalo, pokazuju podaci objavljeni u utorak.

Britanski ured za statistiku (ONS) izvijestio je da je britanski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 0,1 posto u razdoblju između listopada i prosinca. Analitičari su očekivali njegov rast za 0,4 posto.

"U četvrtom tromjesečju 2009. BDP je porastao za 0,1 posto, u usporedbi s padom za 0,2 posto u trećem tromjesečju", ističe se u priopćenju ONS-a.

"BDP je porasta zahvaljujući rastu u sektoru industrijske proizvodnje i usluga", dodaju u ONS-u.

Industrijska je proizvodnja u posljednja tri mjeseca 2009. porasla za blagih 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a istu je stopu rasta zabilježio i uslužni sektor. Na godišnjoj razini proizvodnja je smanjena za 3,2 posto.

Na godišnjoj razini BDP je pao za rekordnih 4,8 posto.

Osamnaestomjesečna recesija izbrisala je šest posto britanskog BDP-a, čime su posljedice krize u Britaniji dosegnule 100 milijardi funti (160 milijardi dolara).

Najnoviji podaci mogli bi produbiti sumnje u brzinu oporavka svjetskog gospodarstva budući da je Britanija prva među članicama skupine najrazvijenijih industrijskih zemalja G7 objavila podatke za četvrto tromjesečje lani. (hina/metro-portal)

26.01.2010. 14:18:46
Novi komentar
nužno
nužno