« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
1, 2, 1, 2

Vježbajte uz pravu glazbu i uspjet ćete

Odabir prave glazbe od ključne je važnosti za uspjeh vježbanja, tvrde stručnjaci, stoga poslušajte njihove savjete kako ne biste prolijevali znoj uzalud

Pravi će vas ritam pokrenuti kako treba
Pravi će vas ritam pokrenuti kako treba (Shutterstock)
Više o

glazba

,

vježbanje

,

Ritam

Glazba uz vježbanje dolazi kao prirodan dodatak, a često ni ne obraćamo pažnju na to što čujemo u pozadini. No, sportski psiholozi tvrde da samo određene vrste glazbe odgovaraju nekim vrstama tjelovježbe, kao i da neodgovarajuća glazba uzrokuje lošiju izvedbu vježbi.

Vježbe istezanja i trčanja najbolje prati rap glazba, vježbe snage treba raditi uz dance glazbu, dok bi za vrijeme istezanja i vježbi na kraju treninga.

Ma što vi o tome mislili, rock glazba nije pogodna za vježbanje zbog čestih promjena tempa koje imaju loš utjecaj na ritam vježbanja. 

Vrlo zanimljivo zvuči i istraživanja dr. Costasa Karagheorgisa sa Sveučilišta Brunel koji je ustanovio da i tekst pjesama utječe na kvalitetu vježbanja, doduše u manjoj mjeri od vrste glazbe, no, ako je tekst pozitivan i poticajan, bolje ćete vježbati. 

Pravilan će vam odabir glazbe pomoći u prevladavanju umora tijekom vježbanja kao i nedostatak zraka i ubrzani puls. Procijenite dobro svoje snage i kad znate da će vam je ponestati, pustite dvije - tri pjesme pravog ritma i teksta koje će vam omogućiti da nastavite vježbati.

14.01.2014. 11:25:00
Novi komentar
nužno
nužno