« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KLIMATSKE PROMJENE

Vjetroelektrane štetne za okoliš?

Masivne turbine koje pokreće snaga vjetra ubrzano zagrijavaju lokalni okoliš, što bi moglo uzrokovati ozbiljne klimatske promjene

Fotografija vijesti
Više o

klimatske promjene

,

porast tempereature

,

ekosustav

,

vjetropark

,

vjetroelektrane

Kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima, zagađenje i globalno zagrijavanje brojne nacije ubrzano se okreću energiji iz obnovljivih izvora, no izgleda da snaga vjetra nije tako bezopasna po lokalnu klimu i vremenske prilike.

Naime, znanstvenici su otkrili da se u zadnjih deset godina prosječna temperatura oko najvećih svjetskih vjetroparkova povećala za 0,72 stupnja Celzijusa. Za usporedbu, od 1900. godine prosječna temperatura na Zemlji je porasla za 0,8 stupnjeva.

Stručnjaci upozoravaju da bi dugoročno gledano mikroklimatske promjene oko vjetroelektrana mogle negativno utjecati na lokalni ekosustav jer rast temperature može promijeniti vremenske prilike, odnosno smjer vjetra i učestalost padalina.

"Promjenu temperature najvjerojatnije uzrokuju  energija koju vjetroelektrane izbacuju te turbulencija koju stvaraju lopatice. Ako temperatura poraste na dovoljno velikom prostoru to bi moglo rezultirati znatnim klimatskim i vremenskim promjenama", rekli su znanstvenici sa sveučilišta New York State.

Znanstvenici su do svojeg zaključka došli promatrajući satelitske snimke područja oko 2358 vjetroelektrana u Teksasu. 

30.04.2012. 09:10:57
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    NZD
    30.04.2012. 17:03
    Pih, Kinezi već sad rade manje štetne turbine... Puno manjih dimenzija i veće iskorištenosti. Ove megaturbine su povijest
Novi komentar
nužno
nužno