« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
UPOZORENJE

Klima se mijenja brže nego što to tvrde znanstvenici

Iskustva poljoprivrednika i vrtlara, osobito sa sjeverne polutke, govore da sezonske biljke niču mnogo ranije u proljeće nego što je to bilo u prošlosti

Više o

globalno zagrijavanje

,

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

Pokusi kojima se u laboratoriju nastoji simulirati utjecaj globalnog zatopljenja na biljke u velikoj mjeri potcjenjuju njegovu jačinu, kao što je to slučaj u prirodi, prenosi Hina.

Istraživanje je potvrdilo iskustva poljoprivrednika i vrtlara, osobito sa sjeverne polutke, da sezonske biljke niču mnogo ranije u proljeće nego što je to bilo u prošlosti.

Pokusi su pokazali da biljke niču i cvjetaju od 1,9 do 3,3 dana prije nego u prošlosti za svaki dodatni stupanj zagrijavanja, no ovo je israživanje pokazalo da to nisu dobri rezultati, već da sa svakim stupnjem veće zagrijanosti biljke niču od 2,5 do 5 dana ranije nego prije.

Rezultati se oslanjaju na usporedbi testiranja izvedenih na 1634 vrste biljaka i dugoročnih promatranja tih istih vrsta koje je provelo dvadesetak ustanova u Sjevernoj Americi, Japanu i Australiji.

Autori istraživanja kao primjer navode cvatnju stabala trešanja u Washingtonu, gdje se prvi dan cvatnje tradicionalno obilježava svečanošću i koji se unazad 40-ak godina pomaknuo za cijeli tjedan ranije.

02.05.2012. 20:54:00
Novi komentar
nužno
nužno