« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ČUVANJE PREPARATA

Vitaminske tablete beskorisne tjedan dana nakon otvaranja ambalaže?

Vitamini i slični sastojci osjetljivi su na vlagu zbog čega proizvodi koji ih sadrže moraju biti čuvani na izrazito suhim mjestima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart - Ilustracija)
Više o

vitamini

,

tablete

,

vlaga

Vitaminski nadomjesci, odnosno tablete i pilule koje držite u kuhinji mogli postati beskorisni samo tjedan dana nakon prvog otvaranja ambalaže, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Perdue iz Indiane. Čak i ako ih držite u zatvorenim staklenkama teško je da će ostati u početnom stanju. Stručnjaci su ispitivali sastojke poput vitamina C, određenih oblika vitamina B i drugih prehrambenih nadomjestaka.

Nažalost, vrlo su osjetljivi na vlagu i upravo zbog te vlage se rastapaju i nestaju u zraku, a to je nepovratan proces znan i kao 'delikvesencija'. Lisa Mauer sa Sveučilišta Purdue, savjetuje da se nadomjesci u obliku praha i slični derivati spremaju i čuvaju na izrazito suhim mjestima. "Ako primijetite da vam se sol ili šećer skupljaju u grudice, to je znak delikvesencije", kaže Mauer.

Ovaj proces može izazvati kemijsku nestabilnost proizvoda jer, kako tvrdi Mauer, u slučaju da dođe do rastapanja sastojaka, kvaliteta proizvoda će se smanjiti i što duže ostaje na polici u takvim uvjetima to će vam manje biti od koristi. Poklopci često ne štite dovoljno od ove pojave. Dovoljno je samo jednom otvoriti proizvod u vlažnom prostoru da se u spremnik ili ambalažu uvuče mala količina vlage - mala količina, ali dovoljna da uradi mnogo štete. Mauer dodaje kako vitamin C iz nekih proizvoda, odnosno nadomjestaka može potpuno iščeznuti u roku od samo tjedan dana.

Objavivši rezultate istraživanja u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, Mauer objašnjava da je znakove vlažnosti lako uočiti - zamagljenost staklenki ili smeđe mrlje na kapsulama i vitaminskim tabletama koje se u njima nalaze. "To ne znači da su tablete štetne, ali u čemu je svrha uzimati ih kad u njima više nema vitaminskog sadržaja kojeg ste se nadali unijeti?", pita se Mauer.

04.03.2010. 12:30:12
Novi komentar
nužno
nužno