« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ČESTE POGREŠKE

8 smrtnih grijeha koje činimo u razgovoru s drugima

Ispravite loše komunikacijske navike, gledajte sugovornika u oči, slušajte ga i ne pravite se pametnijima nego što jeste

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

odnosi

,

komunikacija

,

razgovor

,

egoizam

,

gledanje u oči

U komunikaciji do izražaja dolaze osobnost, inteligencija i emocije, a način na koji pričamo i kako se ponašamo u razgovoru s partnerima i prijateljima nas određuje više od izgleda i statusa.

Loše komunikacijske navike stoga treba što prije ispraviti, piše Rich Santos za Marie Claire.

1. Otimanje za riječ

Upravo ste završili s prepričavanjem nekog smiješnog događaja, a "otmičar" spremno odgovara: "Misliš da je to bilo smiješno. Sad ću ja ispričati nešto bolje." Umjesto da slušaju, "otmičari" često prekidaju sugovornika i u potpunosti dominiraju razgovorom.

2. Problemi s gledanjem u oči

Buljenje u sugovornika podjednako je loše kao gledanje kroz njega ili zujanje uokolo. Poput riječi u razgovoru, gledanje u oči ima određeni ritam i pomaže u kvaliteti i ispravnom prenošenju poruke.

3. Duhovi

Izluđuje li vas kad vas netko stalno pita da ponovite ono što ste rekli jer vas nije čuo ili razumio? Prvi puta spremno ponavljate, drugi puta još nekako, a treći ste vjerojatno već na pragu živaca.

4. Neslane šale

Nisu sve šale prikladne za sve tipove ljudi. Ako imate određeni način komuniciranja s braćom i najboljim prijatelima, ne možete potpuno isti stil njegovati i u novim poznanstvima.

5. Samo-promocija

Osobe koje bombardiraju druge s vlastitim fenomenalnim dostignućima, loši su sugovornici. Nije grijeh pohvaliti se, ali ponavljati jednu te istu samo-reklamu jednostavno nije pristojno.

6. Ja pa ja

Radi se o pogrešci koja život sugovornika čini malim i beznačajnim. Ukoliko stalno prepričavate svoje dogodovštine i stavove, ignorirate da razgovarate s jednako vrijednom osobom za čiji život trebate pokazati interes.

7. Sve je loše

Negativno raspoložene osobe svoj dan opisuju kao čistu katastrofu i umanjuju vlastite sposobnosti, pri čemu najčešće pretjeruju i oko sebe stvaraju lošu atmosferu.

8. Pametovanje

Nikad ne gledaju reality showove, gadi im se žuta štampa, slušaju samo jazz, idu u kazališta i vode samo pametne razgovore. Takvim nastupom pametnjakovići neizravno umanjuju inteligenciju svojih sugovornika i odbijaju prijatelje od sebe.

04.03.2010. 12:08:00
Novi komentar
nužno
nužno