« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PROTIV DEMENCIJE

Vitamin B12 učinkovit protiv Alzheimera

Vitamin B12 smanjuje razine kemikalije pod nazivom homocistein koji povećava rizik oboljenja od demencije

Vitamin B12 učinkovit protiv Alzheimera
Vitamin B12 učinkovit protiv Alzheimera (Shutterstock)
Više o

alzheimer

,

demencija

,

starost

,

Alzheimerova bolest

,

broj nezaposlenih

,

12. 12. 2012.

Vitamin B12 povezan je sa smanjenjem rizika od Alzheimerove bolesti, pokazalo je istraživanje provedeno na Institutu Karolinska u Švedskoj objavljeno u časopisu Neurology.

Alzheimerova bolest već se nekoliko godina povezuje s razinama vitamina B12, a znanstvenici također znaju da visoke razine tjelesne kemikalije homocisteina mogu povećava rizik za demenciju. Razine homocisteina mogu se sniziti upravo povećanom količinom vitamina B12 u krvi.

Znanstvenici su ispitali 271 osobu u dobi od 65 do 79 godina koje nisu imale problema s demencijom na početku studije. Tijekom sedam godina istraživanja, njih 17 je postavljena ta dijagnoza, a znanstvenici su mogli utvrditi je li visoka ili niska razina aktivnih sastojaka vitamina B12 učinila neku razliku.

Rezultati su pokazali da su ispitanici s visokom razinom homocisteina imali veći rizik od obolijevanja od Alzheimera, dok su oni s najvišim razinama vitamina B12 imali znatno niži rizik.
Ipak, neki znanstvenici su oprezni u vezi rezultata ovog istraživanja i napominju da je još prerano za bilo kakve zaključke.

19.10.2010. 17:55:00
Novi komentar
nužno
nužno