« Seks
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
ČUDNO...

Više od 60% djevojaka osjeća sram tijekom menstruacije

Brend INTIMINA je proveo istraživanje među djevojkama o njihovim iskustvima s menstruacijom, kako bi se uklonila stigma povezana s ovom normalnom tjelesnom funkcijom

Ne treba se sramiti...
Ne treba se sramiti... (Arhiva)
Više o

žene

,

menstruacija

,

sram

Kao brend posvećen borbi protiv tabua i zabluda povezanih s intimnim zdravljem žena od mladosti do menopauze, INTIMINA posvećuje ovaj Dan žena djevojkama. Zato je provela istraživanje među 1000 djevojaka u dobi 12-17 godina o njihovim menstrualnim iskustvima.

Osim toga, kako bi pomogla mladim djevojkama nositi se s izazovima odrastanja, INTIMINA je objavila besplatnu audio verziju svoje uspješne knjige ''The Wonder Girls Guide Book''.

Ova knjiga nudi zbirku kratkih priča o pubertetu i prijateljstvu pet mladih heroina te govori o izazovima s kojima se mlade žene suočavaju zbog tjelesnih promjena. Također, pruža mogućnost situacijskog učenja s praktičnim savjetima o tome kako postupiti u neugodnim situacijama. Audio verzija knjige besplatna je za sve posjetitelje INTIMINA web stranice.

Posvećujući ovaj Dan žena djevojkama koje će tek postati ženama, INTIMINA je pitala 1000 djevojaka u dobi 12-17 godina o njihovim iskustvima s menstruacijom. Istraživanje pokazuje kako je većina djevojaka (85%) naučila osnovne informacije o menstruaciji prije početka menstruacije. 86% ispitanica su za menstruaciju pripremile majke, a 36% učitelji. Također, 35% ispitanica je osnovne informacije dobilo od prijatelja ili članova obitelji, 12% od sestara ili braće, a 15% s interneta. Samo 7% ispitanica izjavilo je da ih je o menstruaciji educirao njihov liječnik, a 6% očevi.

Mnoge djevojke i žene još uvijek osjećaju sram tijekom menstruacije, pa nije iznenađujuće da se 53% ispitanih djevojaka osjeća neugodno i pokušava sakriti činjenicu da imaju menstruaciju dok su vani s prijateljima. 65% se tako osjeća u školi, a čak 25% kod kuće. Utješna činjenica je da 11% ispitanica nikada ne osjeća sram tijekom menstruacije.

Za 90% djevojaka, najugodnije im je razgovarati o menstruaciji s mamom. S druge strane, samo 24% ispitanica se osjeća ugodno razgovarati o tome s tatom. 43% ispitanica tvrdi da bi im bilo ugodno razgovarati o menstruaciji s bratom ili sestrom, a 77% s prijateljem.

Kada je riječ o učiteljima, samo 32% ispitanica bi se osjećalo ugodno s njima razgovarati o menstruaciji, a za 47% bi to bilo neugodno. 54% ispitanica bi se osjećalo ugodno u razgovoru s liječnikom.

"Istraživanje pokazuje da su nužni veliki koraci kako bi se poboljšala edukacija o menstruaciji. Prva menstruacija normalan je dio odrastanja i nikada ne bi trebala biti prepreka mladim ženama da ostvare svoje životne ciljeve i ambicije. Obrazovanje ljudi o ovoj temi te osnaživanje mladih žena da se osjećaju oslobođeno od kulturoloških tabua i stigme je ono što bi svako moderno društvo i obrazovni sustav trebali raditi. INTIMINA nastoji pridonijeti putem knjige ''The Wonder Girls Guide Book'', čiji je cilj pomoći djevojčicama, roditeljima i učiteljima da započnu otvorene razgovore o menstruaciji", kaže Danela Žagar, INTIMINA Global Brand Manager.

U mnogim kulturama svijeta se o menstruaciji otvoreno ne govori ili se ona uopće ne spominje. Žene često skrivaju da imaju menstruaciju i koriste nadimke poput "tetka iz Rusije", "dobila sam stvari", "ono doba mjeseca" i mnoge druge. Istraživanje pokazuje da 19% djevojaka nikada ne priča o menstruaciji, a 39% koristi nadimke. 48% tvrdi da otvoreno govore o menstruaciji i koriste njezin pravi naziv.

Što se tiče proizvoda za menstrualnu higijenu, 87% ispitanica je reklo da su upućene u sve mogućnosti. 87% ispitanica koristi uloške, a 36% tampone, no većina ispitanica dobro je svjesna prednosti korištenja menstrualnih čašica:

  • Menstrualne čašice su višekratne i mogu trajati godinama, pa utječu na smanjenje menstrualnog otpada

  • Štede novac (nema više trošenja na uloške i tampone)

  • Čašica se može nositi do 8 sati bez pražnjenja

  • Sigurne su za tijelo (izrađene od mekog medicinskog silikona)

  • Pružaju zaštitu od curenja

  • Sigurne su za korištenje za djevojke i žene koje nisu seksualno aktivne

"Kada su u pitanju proizvodi za menstrualnu higijenu, edukacija je ključna. Mlade djevojke trebale bi biti informirane o tome koji su menstrualni proizvodi dostupni kako bi same odlučile koje će koristiti. Trendovi održive potrošnje i zdravog načina života među mlađim generacijama utječe na njihov prelazak na višekratne menstrualne proizvode kao što su menstrualne čašice. To se pokazalo i u anketi, gdje je 54% djevojaka reklo da je spremno isprobati menstrualnu čašicu", zaključila je Danela Žagar.

Menstruacija obično počinje oko 12. godine, ali može početi već u 8. godini. Bilo da se radi o knjizi ''The Wonder Girls Guide Book'' ili o otvorenom razgovoru, svaki roditelj, učitelj ili stariji član obitelji trebao bi pomoći djevojčicama da se pripreme za menstruaciju - informacijama, savjetima i pozitivnim stavom prema ovoj normalnoj fizičkoj pojavi.

02.03.2022. 21:01:00
Novi komentar
nužno
nužno