Vino je bolje kad uz njega ide neka hrana
Vino, osobito crno, također je bogato zdravim biljnim kemikalijama poput resveratrola, koji djeluje kao antioksidans
Znate one ljude koji piju vino samo uz neku hranu? E pa, većina njih to radi automatski, zato što im je fino, no uz to je i dobro za zdravlje.
Umjerene količine vina uz obroke mogu spriječiti dijabetes tipa 2, ako nemate drugo zdravstveno stanje na koje bi mogla negativno utjecati umjerena konzumacija alkohola, a u dogovoru sa svojim liječnikom, vjerovali vi to ili ne
Prethodne studije su identificirale spoj prisutan u kožici grožđa, poznat kao polifenol, kao odgovoran za snižavanje razine šećera u krvi. Vino, osobito crno, također je bogato zdravim biljnim kemikalijama poput resveratrola, koji djeluje kao antioksidans.
Dijabetes tipa 2 uzrokuje previsoku razinu šećera u krvi pacijenata zbog problema s inzulinom - hormonom koji regulira količinu glukoze u krvotoku. Ako se ne liječi, može biti smrtonosan i uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem, živcima i vidom.
Potpuni nalazi preliminarnog istraživanja još nisu objavljeni, ali su istraživači rekli da su otkrili da su "korisne veze između pijenja alkohola uz obroke i dijabetesa tipa 2 uglavnom uzrokovane konzumacijom vina."
Ističu da oni koji već konzumiraju alkohol trebaju piti umjereno, a to znači jednu čašu vina ili drugog alkoholnog pića dnevno za žene i do dvije čaše dnevno za muškarce.
Unatoč rezultatima istraživanja, odnos između konzumacije alkohola i novonastalog dijabetesa tipa 2 i dalje je kontroverzan, kaže Robert Eckel, bivši predsjednik Američke udruge za srce, koji nije bio uključen u studiju. Rekao je: "Ovi podaci sugeriraju da čimbenik u potencijalnom smanjenju mogućnosti za oboljenja od dijabetesa tipa dva nije alkohol, nego drugi sastojci u vinu."
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar