« Kazalište
objavljeno prije 14 godina
FESTIVAL NOVOG KAZALIŠTA

Vikend akcija na Eurokazu

Nakon europske premijere predstave Potomci uškopljenog generala očekuje vas glazbeni program uz japanski jazz, afro beat te funk rock

youkiza
youkiza (Youkiza)
Više o

MSU

,

Eurokaz

,

he lešće

,

19. veljače

,

rear view girls

,

ledena cesta

11., 12. i 13. lipnja moći ćete gledati europsku premijeru predstave „Potomci uškopljenog admirala" s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 100 kuna.

Marionetsko kazalište Youkiza (osnovano 1635.) najstariji je japanski i ugledni svjetski lutkarski teatar koji je do savršenstva razvio tehniku bunraku lutke.

U novije vrijeme osuvremenjuju repertoar predstavama koje nastaju u suradnji s europskim redateljima. Jedan od njih, Frédéric Fisbach, postavio je tekst singapurskog pisca Kuo Pao Kuna Potomci uškopljenog admirala, koji će svoju europsku premijeru imati upravo u Zagrebu.

Priča je to o najpoznatijem kineskom pomorcu i istraživaču, ali i čovjeku našeg doba, kojeg ova drama gura na prag suvremenosti. Drama je složena na više razina, glumci pripovijedaju i igraju ulogu medija Zheng Hea na svoj način.

Dolazak admirala Zheng Hea na otok Javu slavi se svake godine ritualom koji se temelji na predstavi javanskih marioneta u trajanju od deset sati. Za ovaj projekt važan je izbor uporabe marionete koja u svojoj ideji nosi sliku manipulacije. Vidimo izvedbu i naredbodavca te izvedbe, aktanta i aktera, lik i njegova zastupnika.

Suigrom marionete i glumaca na istoj pozornici, redatelj razbija iluziju u kojoj se gledatelj trudi vjerovati da manipulirani objekt samostalno živi i sam odlučuje o svojim pokretima usprkos otvorenu pogledu na mehanizam manipulacije.
U popratnom programu u petak će nastupiti DJ Krešo Katić koji će vas u skladu s programom, zabavljati s japanskim jazzom, soulom i world musicom.

DJ Nenad Borović će u subotu nakon predstave i razgovora s redateljem Frédéricom Fisbachom rasplesati mnoštvo afro beatom, dok će prvi koncert na ovogodišnjem Eurokazu u nedjelju održati bend Mangora, poznat zagrebačkoj publici po spoju funka i rocka.

Ulaz je slobodan za cijeli popratni program, osim za nedjeljni koncert, čija je cijena ulaznice 20 kuna. Svi posjetitelji s kartama predstave od tog dana imaju besplatan ulaz.

10.06.2010. 11:16:57
Novi komentar
nužno
nužno