« Kazalište
objavljeno prije 14 godina
FESTIVAL NOVOG KAZALIŠTA

"Jesam ti ja" na Eurokazu

Predstava Louise Lecavalier na rasporedu je u utorak i srijedu u 20h

jesam ti ja
jesam ti ja (Eurokaz)
Više o

MSU

,

Željko Metelko

,

financijska vrijednost

Uoči izvedbi predstave, danas u 15:30 u MSU gostovat će njeni autori Benoît Lachambre, Louise Lecavalier, Laurent Goldring, Hahn Rowe s kojima možete razgovarati o predstavi.

Kanađanka Louise Lecavalier plesačka je zvijezda, djeluje od 1977. i višestruka je dobitnica uglednih nagrada na području plesne umjetnosti. S koreografom Edouardom Lockom i njegovom skupinom La La La Human Steps surađivala je dvadeset godina te nastupala u njihovim najvećim projektima, gdje očarava plesnim bravurama na granici mogućeg. Sudjeluje u brojnim turnejama i spotovima umjetnika poput Davida Bowieja, Franka Zappe i Ensemble Modern

Benoît Lachambre i Louise Lecavalier vole plesati zajedno. Projekt "Jesam ti ja" prikazuje njihov potpun ushit koji postižu plešući, zadirući u samu srž plesne umjetnosti. U tom projektu, koji gledatelj ponajprije opaža kao svojevrstan dvodimenzionalni crtež, plesački par postupno oživljava poput animiranih figura i tada započinje igra s trećom dimenzijom u koju par ulazi, iz koje izlazi, ali i koju ponovno pronalazi.

Crtež, projiciran na kosu plohu pozornice, umjesto da ostane nepokretna slika, počinje se gibati i referirati o vlastitim nakanama.

Autor vizualnog aspekta predstave, poznati videoumjetnik Laurent Goldring, stavlja u prvi plan sam čin crtanja; crtež govori o užitku konstrukcije, dajući prednost prohodnosti poteza nad nepomičnosti forme. Na sličan način, pokretima plesača, ritam i narativna kvaliteta glazbe Hahna Rowea postaju dio crteža.

Tijela plesača ponekad će doslovno postati dio grafičke palete, ponekad će se koristiti pukotinom između projekcije i pozornice te pozornicom kao kontrapunktom kako bi, igrajući se tankom linijom koja razdvaja iluziju od stvarnosti, gledatelja dovodili u radosnu nedoumicu.

Benoît Lachambre svjetski je poznat po svojim koreografijama, improvizacijama i radionicama koje istražuju tjelesnu osviještenost. Surađuje s umjetnicima različitih disciplina, a 1996. osnovao skupinu Par B.L.eux kao platformu za istraživanje i rad na interdisciplinarnim projektima. 

14.06.2010. 10:51:18
Novi komentar
nužno
nužno