« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
SLUČAJ DOSSIER.HR

Vijeće za elektroničke medije stalo na stranu Novak Srzić

Problem je u olakotnom etiketiranju javnih osoba bez argumenata, poručeno je iz vijeća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

HND

,

HTV

,

Hloverka Novak Srzić

,

Vijeće za elektroničke medije

,

Ana Jelinić

,

Dossier HR

Vijeće za elektroničke medije na današnjoj je sjednici pregledalo i analiziralo HTV-ovu emisiju "Dossier.hr", emitiranu 12. studenoga 2009., te je izrazilo zabrinutost zbog olakog etiketiranja javnih osoba bez da su za to istodobno iznijeti argumenti, dokazi odnosno pravovaljane sudske presude, priopćeno je danas iz tog vijeća.

Vijeće za elektroničke medije ističe kako brani pravo na slobodu govora, no ujedno i podsjeća da to podrazumijeva odgovornost za izrečeno.

"Nitko od javnih osoba ne smije biti izuzet od propitivanja i kritike, od traženja odgovornosti za učinjeno ili propušteno ali uvijek utemeljeno na profesionalnoj novinarskoj etici i zakonskoj regulativi", navodi se u priopćenju.

Vijeće je posebnu zabrinutost izrazilo što se takav način rada opetovano koristi na javnoj televiziji s obzirom na njenu zakonom određenu ulogu.

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić priopćila je danas kako ostaje pri ocjeni da je emisija Dossier.hr, zbog koje je smijenila urednicu Anu Jelinić, bila "teški urednički promašaj", a najavila je da će o potpori predsjednika HND-a suspendiranoj kolegici zatražiti očitovanje Novinarskoga suda časti, Vijeća za elektroničke medije i Programskoga vijeća HRT-a te o svemu obavijestiti Međunarodnu udrugu novinara. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 18:20:47
Novi komentar
nužno
nužno